h

Witte raaf?

10 februari 2012

Witte raaf?

Management is de dingen goed doen;
leiderschap is de goede dingen doen.

Beuningen heeft een nieuwe burgemeester. Tenminste, hij wordt voorgedragen als burgemeester van Beuningen. Men vroeg mij van de week wat ik er van vond - dat kon ik toen niet zeggen, en ik heb er nu nog geen antwoord op. Dit in tegenstelling van de huidige gemeenteraad; zij stemde unaniem toe in zijn voordracht.

De reden waarom ik geen antwoord kon geven: ik ken hem niet. Nog belangrijker: hij komt uit het ondemocratisch orgaan Stadsregio Arnhem Nijmegen - vroeger het KAN. Is deze benoeming gemotiveerd door de bestuurskunde van onze aankomende burgemeester, of door machtspolitiek? Dit kunnen we niet weten, en daarom kan ik ook niets zeggen over de kwaliteiten van deze man.

Dat ik de Stadsregio een ondemocratisch orgaan noem komt voort uit het feit dat de bestuurders benoemd zijn, maar bevoegdheden hebben die vaak echt gekozen bestuursleden overtroeven. Zo bepalen zij onder andere het regiovervoer in de stadsregio Arnhem Nijmegen.

Ja maar, zei men; hij is een PvdA'er! Ook dat is voor mij geen redenen om blij te zijn. De inkt van de affiches "de samenwerking op links" was nog niet droog, of enkele prominente PvdA'ers hadden al de hoogste kritiek nadat de peilingen uit wezen dat de SP op dat moment de grootste partij zou kunnen zijn - de SP aan het roer zou een gevaar voor de EU zijn! Dus ben ik nog afwachtend over hoe de nieuwe burgemeester zich zal gaan ontpoppen. Maar een ding moet toch wel zeker zijn: hij wordt in ieder geval beter als de huidige burgemeester.

Want, onze vertrekkende burgemeester heeft Beuningen regelmatig negatief in het nieuws gekregen. Zo was er het groot gebrachte schandaal m.b.t. de dubbele petten inzake de ARN: de burgemeester was zowel commissaris van het bestuur als burgemeester van de gemeente waar de ARN staat. Uiteindelijk resulteerde deze belangenverstrengeling in grof machtsmisbruik, met de - door Zijlmans - gedwongen opnamen van J. Burgers in een GGZ-instelling.

Ook het voorval met de klokkenluider getuigde niet van fatsoenlijk leiderschap. Hier werd een ambtenaar valselijk beschuldigd van liegen, en hierdoor een tijd op non-actief gezet.

En als klap op de vuurpijl komt er ook nog het debacle met de grondspeculatie op de Beuningse Plas. Ook daar was de burgemeester als enigste vanaf het begin betrokken.

Ik wil eindigen met het antwoord op de eerste vraag. De nieuwe burgemeester krijgt het voordeel van de twijfel, in de hoop dat hij na een periode als democratisch bestuurder zijn waarde heeft laten zien. En dan kan ik zeggen: we hebben een goede witte raaf.

Jos Swartjes

 

U bent hier