h

Code Rood gemeente Beuningen deel 2.

27 november 2024

Code Rood gemeente Beuningen deel 2.

Foto: SP

Wat gebeurde er op 5 november en 12 november bij de begrotingsavonden? 

Op 5 november, precies op de dag van de Begrotingsraad kreeg het college de melding dat de begroting niet goedgekeurd zou worden door de provincie. Toen dit in de gemeenteraad werd medegedeeld waren de meeste raadsleden stom van verbazing en de reacties liepen uiteen van boosheid en verontwaardigheid tot niet weten hoe te reageren. Alle voorbereiding, moties en amendementen konden van tafel en de hele Begrotingsraad zou vervolgd worden op 12 november.  Wethouder Houben van Groen Links verklaarde dat de provincie had gebeld, vlak voor de Begrotingsraad, met het bericht dat de begroting niet dekkend genoeg was omdat deze voornamelijk uit incidentele dekkingsmiddelen bestond (dit zijn bedragen die niet elk jaar terugkomen). Dit betekent dat de gemeente een structureel tekort heeft voor 2025 en de jaren erna t/m 2028. Wanneer de gemeente niet op heel korte termijn voor een dekkende begroting zou zorgen, zou Beuningen het risico lopen onder preventief toezicht van de provincie geplaatst te worden.

Die avond konden de partijen alleen hun betogen houden. De week erna kwamen er een aantal opties die als amendementen ingediend konden worden om tot een dekkende begroting te komen. Zoals bijvoorbeeld het verhogen van de OZB naar 13.25%, of 10% uit de algemene reserve halen de komende jaren.

De SP heeft grote twijfels over de hele gang van zaken en de communicatie die (niet) heeft plaatsgevonden en heeft die twijfels geuit op de raadsvergadering van 12 november. Er zijn twijfels over de communicatie tussen het College/ambtelijke organisatie en de provincie, maar vooral over de tijdlijn van dit alles. Dat er iets niet klopt bewijst het artikel in de Gelderlander van 11 november waarin een provinciewoordvoerder stelt dat er wel degelijk eerder contact is geweest over de begroting. Op welk moment wist het College/kon het College weten dat de dekking niet voldoende was? Het lijkt misschien onbelangrijk, er moet immers toch bezuinigd worden, maar nu zijn er keuzes gemaakt die direct invloed hebben op de portemonnee en het welzijn van inwoners van Beuningen. Deze keuzes waren wellicht anders geweest als er voldoende tijd was geweest om de verschillende keuzes af te wegen. Ook de SP voelde zich hiermee voor het blok gezet, niet door de provincie maar door het College. Fractievoorzitter Emine Asik heeft dan ook aan wethouder Houben gevraagd wat precies de tijdlijn van de communicatie was over de begroting. Helaas wist de wethouder hier op dat moment geen antwoord op te geven. Eventuele schriftelijke vragen volgen nog. 
 

  1. Waar was de SP voor of tegen?
     

    De SP heeft het amendement om de OZB met 13.25% te verhogen mede ingediend. Dit leek de beste oplossing voor de inwoners, hoewel niet de fijnste oplossing voor huiseigenaren. De SP is van mening dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen en zal daarom eerder kiezen voor een OZB-verhoging dan een bezuiniging in het sociaal domein, bijvoorbeeld WMO  of de jeugdzorg.

    De SP vond het teleurstellend dat de coalitie naast de verhoging van 13.25% om de begroting dekkend te krijgen, ook nog eens een extra verhoging van 3.75% vanaf 2025 voorstelde. De totale verhoging wordt dan 17%. Het argument was dat de overheid de ozb verhoging misschien gaat beperken voor de gemeenten. Met andere woorden: we kunnen dit voor zijn.

    De SP vindt dit niet passend en te gek voor woorden en heeft uiteraard tegen dit amendement van de coalitiepartijen gestemd die de OZB verhogen met 17%. In de tijd van nu hebben zowel mensen met een minimum inkomen als diegenen met een middeninkomen moeite om rond te komen. De OZB wordt namelijk ook doorberekend in de (sociale) huurprijs waarvan al is aangekondigd dat deze het komend jaar zal stijgen.
     

    Omdat bekend is dat er meer bezuinigen komen voor de komende jaren worden er werkgroepen geformeerd om te kijken per programma waar er ruimte is om te bezuinigen. De SP wil dat de raad op de hoogte wordt gehouden van de onderzoeken die het college volgend jaar gaat uitvoeren. De SP wil niet weer verrast worden door beslissingen van het college op momenten waarbij de raad voor een voldongen feit wordt gesteld. De raad heeft een controlerende taak als volksvertegenwoordiger en moet die taak ook kunnen uitvoeren. Fractievoorzitter Emine Asik heeft daarom per motie verzocht om de resultaten van het onderzoek tijdig aan de raad te presenteren. De wethouder heeft een toezegging gedaan.

    Uiteraard heeft de SP ook de motie gesteund om een brandbrief te sturen naar de regering en de bezuinigingen een halt toe te roepen. De SP had hier zelf al eerder aandacht voor gevraagd onder het motto 'Geen taken zonder knaken!'. 

    •  

     

    Reactie toevoegen

    U bent hier