h

Niemand verdwaalt op een rechte weg. (Von Goethe)

11 januari 2013

Niemand verdwaalt op een rechte weg. (Von Goethe)

Ten eerste wil ik ieder een gezond en strijdbaar 2013 toewensen! En dat doe ik niet met begrippen zoals verbinding of vertrouwen, maar met het eenvoudige, maar oh zo moeilijk uitvoerbare begrip eerlijkheid!

De koningin vroeg in haar kersttoespraak om vertrouwen te hebben. Wat mij gelijk weer tot de volgende vraag bracht, vertrouwen waarin? Vertrouwen in mensen die ons land nu regeren met beloftes, welke op 13 september alweer in de prullenbak verdwenen. Of vertrouwen in mensen die leiding geven en met grote sommen geld zichzelf belonen d.m.v. bonussen. En hoeveel vertrouwen zouden de vele mensen nog hebben die ontslagen worden, omdat ze te oud, ziek of tegen onrecht vechten. Hoeveel vertrouwen hebben de mensen nog die iedere week naar een voedselbank moeten gaan omdat ze de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen.

Met alle respect, maar ik heb een probleem met partijen die woorden als SOCIAAL en STERK in de mond nemen en precies het tegenovergestelde doen. Moet ik daar vertrouwen in hebben?? Ik was net voor het eind van het vorig jaar nauw betrokken bij een actie waarmee we iemand van de PVDA in de schijnwerper hebben gezet.  Hij had voor zichzelf bedongen dat hij zijn pensioengat kon vullen met een bonus van € 109.000. Met enige verbazing en min of meer verbolgen reageerde hij, dat wij daartegen protesteerden. Op dit moment worden mensen die 50+ zijn op straat gezet met een toekomst zonder uitzicht op een baan en met een pensioengat die niet even aangevuld wordt.

Dus dat begrip vertrouwen zegt mij niet veel meer.

Ook het begrip verbinding, welke onze burgemeester als thema heeft gesteld voor het nieuwe jaar, stelt mij voor vragen.

Verbinding hoe moet ik dat zien? Moet ik dat zien in het daglicht welke Rutte en Samsom aanhaalden toen zij met het thema “één brug slaan” aan kwamen zetten als titel van het regeerakkoord! Of gaat het om een scheikundige/chemische verbinding? Zoals atomen, zouten en zuren. Ook schroeven, spijkers en pleisters kunnen zorgen voor een verbinding. Misschien is dat wat burgemeester van Eert  bedoelt . Wellicht dat alle gevolgen van het debacle van 34 miljoen, met een pleistertje voor het bloeden bedekt moeten worden.

Dat is dus ook zo’n begrip waarmee je alle kanten op kan.

Nee, ik ga voor eerlijkheid. Daaronder versta ik, ‘Doen wat je zegt te zullen doen!’ SOCIAAL gebruiken zoals het bedoeld wordt, namelijk het hebben van gevoel voor de noden van de medemensen in de samenleving. En niet wat er nu van gemaakt wordt, zowel in de politiek als in de samenleving.

Eerlijkheid moet ook betekenen, ‘Eerlijk zullen we alles delen.’ En dan bedoel ik niet dat een PVDA prominent zichzelf mag verrijken met een bonus ter vulling van zijn pensioengat, terwijl veel van zijn leeftijdgenoten, door directeuren die als referentiekader alleen maar hun eigen portemonnee hebben, op straat worden gegooid, omdat ze niet meer zouden produceren volgens de geldende normen, gesteld door diezelfde directeur. Met als gevolg een zeer groot pensioengat, dat niet meer in te halen is.

Dus ik wens een ieder ook een eerlijk 2013 toe!

 

Jos Swartjes

U bent hier