h

Hoofd in het zand - De kaalslag treft de bieb

24 oktober 2011

Hoofd in het zand - De kaalslag treft de bieb

Op 31 augustus 2009 werd met veel toeters en bellen de eerste onbemande bibliotheek in "’t Hart" te Ewijk geopend. SBS 6, RTL, de Gelderlander en de plaatselijke blaadjes berichte er over. Nu, 24 oktober 2 jaar later, komt het College van B&W met bezuinigingen om het gat van 20 miljoen dat het grondverkoop-debacle in de begroting heeft geslagen, te dichten. De grote bibliotheek in Beuningen moet verhuizen naar een kleinere, goedkopere, ruimte; de bibliobushaltes in de kleine kernen Weurt en Winssen moeten verdwijnen, en er wordt gedreigd dat ook de "super moderne" onbemande bibliotheek eraan moet geloven.

Veel mensen, in het bijzonder ouderen en kinderen, wordt hiermee de toegang tot kennis afgenomen. "Ach", zegt men, "tegenwoordig hebben wij internet". Maar niet iedereen kan met computers of e-readers overweg. Anderen kunnen dit niet betalen. En vaak is een boek niet gratis verkrijgbaar op internet. Hierdoor maakten in 2010 92.491 mensen in Beuningen dankbaar gebruik van de bieb, en leende in totaal 183.439 boeken.

Dit is een bevestiging van wat SP Beuningen eerder heeft gezegd: B&W gaat met de kaasschaaf de rekening waarvoor zij zelf verantwoordelijk zijn betalen. Cultuur, welzijn, schoolzwemmen, leerlingenvervoer, en alles van publiek nut moet inleveren voor hun fout. Maar de gemeente is nog niet klaar met blunderen over grondzaken. Nu is er weer een conflict met Nijmegen over de zandtransport. Mogelijk gaat ook dit duurder uitvallen dan verwacht. Het zandgat ligt er nog niet eens, en nu al wordt Beuningen bedolven door de gevolgen ervan.

Er zijn alternatieven voor deze culturele kaalslag. Laat degene die verantwoordelijkheid voor deze schuld dragen, de burgemeester, wethouders en raadsleden, eerst in eigen buidel tasten - een korting van 15% op hun riante inkomen. Verpandt de nu braakliggende grondaankopen van de gemeente aan energiebedrijven als locatie voor het opwekken van duurzame energie. Of ontwikkel ze zelf - vul het schrale aanbod aan sociale woningbouw aan. Met deze huurbouw onder beheer van de gemeente zelf zal de grond uiteindelijk iets op gaan leveren - meer dan de bij voorbaad mislukte grondspeculatie, in ieder geval.

Zo zijn er nog een scala aan andere mogelijkheden. Maar bibliotheken sluiten? Dat is het laatste dat een gemeente moet doen. Niets kost meer dan mensen de toegang tot kennis ontzeggen - zelfs speculatieblunders niet.

Reactie toevoegen

U bent hier