h

Mag het licht aan? Leegstand neemt bizarre vormen aan

26 maart 2012

Mag het licht aan? Leegstand neemt bizarre vormen aan

Wie af en toe eens de wijken van gemeente Beuningen rondgaat, komt vreemde dingen tegen. Zo ook in Ewijk, waar al sinds jaar en dag huurhuizen leeg staan. Waarom? Woningcooperaties worden gemaant zoveel mogelijk (sociale) huurwoningen in de verkoop te zetten, om 'de markt te stimuleren'. Volgens beleid moeten zelfs 70% van deze huizen de markt op.

Maar de starters blijken niet in de rij te staan voor een prima huurhuis. Door de op tilt geslagen woningmarkt, en de achteruithollende koopkracht is een eigen huis voor veel mensen buiten bereik. Gevolg: huizen waar prima een huurder in zou kunnen blijven soms zelfs jaren lang leeg staan. In Ewijk zorgt dit ervoor dat 7(!) huurwoningen, eigendom van Pensioenfonds Metalektro, enkel dienen als kapitaalvernietiging.

Maar er is ook menselijk leed. Zo kwam ons het verhaal van een vrouw in een schrijnende situatie ter ore. Zij en haar drie kinderen staan door relatieproblemen op straat. Gelukkig komen er binnenkort 2 huurhuizen in Ewijk, waar de kinderen naar school gaan, vrij. Maar nee, meld Standvast, deze huizen moeten ook in de verkoop.

Maar ook in de commerciële sector steekt het spook van de leegstand de kop op. In het centrum van Ewijk staan vijf winkels al geruime tijd leeg. Volgens winkeliers uit de buurt worden deze panden door de eigenaar bewust leeggehouden vanwege een mogelijke de plaatsing van woningen boven de winkels. Maar die bleef uit, en zo staat centrum Ewijk er maar troosteloos bij.

In omliggende gemeenten hebben de colleges van B&W er al genoeg van. Zij raden woningcorporaties aan deze huizen gewoon weer te verhuren. Hier worden meer mensen mee geholpen dan het laten verpauperen van huurwoningen als offer aan de huizenmarkt.

In de rest van de gemeente gaat het er net zo aan toe. Zijn er in uw buurt ook huurwoningen die maar leeg blijven? Neem contact op met beuningen@sp.nl

Reactie toevoegen

U bent hier