h

Het schoolzwemmen moet blijven!

15 oktober 2012

Het schoolzwemmen moet blijven!

Komt allen a.s. maandag 22 oktober om 19:15 uur naar de Commissievergadering Samenleving in het Gemeentehuis van Beuningen. Op deze avond wordt gesproken over het stopzetten van de subsidie voor schoolzwemmen en dat heeft de sluiting van het zwembad tot gevolg.

Maandagavond 15 oktober zijn Henck Keijser en Jos Swartjes van de SP afdeling Beuningen naar het zwembad "De Plons" gegaan om te bespreken hoe we kunnen helpen om ervoor te zorgen dat het zwembad open blijft.

Na een rondleiding door de directeur die ons het hele zwembad en de machinekamers heeft laten zien, hebben we gesproken over de mogelijkheden om de Commissievergadering Samenleving a.s. maandag 22 oktober te begeleiden met veel tamtam.

Het zwembad ziet er zeer goed uit en de machinekamers zijn kurkdroog en zeer schoon. Henck Keijser trof daar dezelfde ketels en afzuigingen aan als in andere zwembaden waar hij door zijn werk veel ervaring mee heeft. Naar zijn mening zijn het top klasse machines.

Nu bijna 6 maanden later probeert het College van B&W via de achterdeur het zwembad toch weer gesloten te krijgen. Destijds ging het om een wazig verhaal over machines die verouderd waren en het gevaar op legionella. Tot ieders verrassing werd 3 dagen later het besluit weer teruggenomen nadat de bevolking in het geweer kwam tegen de toen dreigende sluiting.

Waarom moet het zwembad sluiten? Het is niet bewezen, maar er zijn sterke vermoedens. Het zwembad staat n.l. op grond die in het VVD verkiezingsprogramma beschreven staat als grond voor woningbouw via een projectontwikkelaar.

Nu heeft de VVD wethouder kennelijk een andere stok gevonden om het zwembad weg te krijgen. Het lijkt nu te moeten gebeuren onder het mom van bezuinigingen die weer het gevolg zijn van de tekorten door het gronddebacle van 20 miljoen. En inmiddels zijn de schulden alleen maar toegenomen.

Het lijkt erop dat de VVD probeert iets wat niet via de voordeur lukte, via de achterdeur voor elkaar te krijgen, namelijk het sluiten van het zwembad, zodat de gemeente de grond kan verkopen aan een projectontwikkelaar.

De gevolgen van sluiting van het zwembad zijn groot; niet alleen houdt het schoolzwemmen op te bestaan, terwijl het leren zwemmen met al die watergaten zoals de Beuningse Plas en vele sloten in vrijwel alle wijken, eens te meer nodig is. Ook de ouderen zullen niet meer in het kader van de MBVO kunnen gaan zwemmen. Die zullen naast het samen zwemmen, ook hun sociale contacten moeten missen. Verder zijn er 5 duikclubs die ergens anders heen moeten. En de zeer goed aangeschreven zwemclub De Dolfijnen zal moet stoppen.

En als klap op de vuurpijl zal de Europees hoogstaande topclub Cadans ophouden te bestaan. Cadans is in Europa een bekende naam en behoort tot de absolute top op het gebied van synchroon zwemmen. Zij heeft om deze sport uit te kunnen oefenen een diep zwembad nodig. In de gehele omgeving van Nijmegen is er daar maar een van, en inderdaad dat is "De Plons" te Beuningen.

Mensen van Beuningen, de SP hoopt dat u a.s. maandag in groten getale komt om uw stem te laten horen om daarmee de commissie op andere gedachten te brengen. En wij van de SP hopen dat de oppositiepartijen in Beuningen een motie indienen om een onderzoek te laten doen naar de gang van zaken rond het zwalkende beleid ten aanzien van ons zwembad.

Reacties

Het is toch eigenlijk te gek voor woorden.
Fairplay is ver te zoeken!

Reactie toevoegen

U bent hier