h

Beuningen: Iedere zondag koopzondag?

6 juni 2013

Beuningen: Iedere zondag koopzondag?

 

 

Nog leuker wordt het als de kruideniers de eieren van scharrelkippen her en der in de winkel gaan verstoppen. (Toon Verhoeven)

Onlangs kwam het Beuningse college van B&W met het idee om voortaan op iedere zondag een koopzondag toe te staan. VVD wethouder Plaizier ziet hierin een economische impuls voor de winkeliers.

Los van het standpunt van de SP moet ik kwijt dat dit uiteraard de grootste flauwekul is. Je kunt n.l. zonder extra geld niks ‘extra’ kopen. Dus extra dagen open betekent niet meer inkomen voor de winkeliers. En als ik nu om mij heen­kijk en zien wat de crisis allemaal veroorzaakt, dan moet ik concluderen dat het voor de winkeliers beter zou zijn om minder open te zijn dan meer, en dan doel ik op de personele kosten uiteraard.

Langzamerhand wordt het noodzakelijk dat in Beuningen de Voedselbank meer openingstijd krijgt vanwege de gevolgen van de crisis.

De reden om te komen met zo’n standpunt als waarmee Plaizier kwam, komt door het initiatiefvoorstel van D66 en GroenLinks in de landelijke politiek. Dat zegt dat iedere gemeente zelf mag bepalen wanneer een koopzondag is toe­gestaan. Dit komt voort uit de tegenstelling binnen de politiek betreffende de koopzondag. De SP en SGP zijn, om uiteenlopende redenen, tegen een koop­zondag. Daar tegenover staan het CDA, PVDA en uiteraard de VVD, die het liefst iedere zondag als koopzondag willen zien.

Ik ga het nu niet hebben over de reden waarom de SGP geen koopzondag wil, want dat lijkt me duidelijk. De SP echter heeft een zeer duidelijk standpunt:

De SP is voor beperking van het aantal koopzondagen tot 12 per jaar. In gebieden die van zichzelf een toeristische aantrekkingskracht hebben, kunnen extra koopzondagen worden toegestaan. De SP wil het aantal koopzondagen beperkt houden omdat het voor werknemers en kleine zelfstandigen belangrijk is dat er een gezamenlijke dag is waarop de winkels in meerderheid gesloten zijn. Extra koopzondagen bevoordelen het grootwinkelbedrijf ten opzichte van de kleine middenstanders.

Voor de kleine middenstand leidt extra koopzondagen nauwelijks tot meer omzet, maar winkeliers moeten wel vaker in hun winkel staan om hetzelfde te verdienen. Uitbreiding van koopzondagen gaat dan ook ten koste van het MKB. Daarnaast zien veel werknemers zich gedwongen om op zondag te werken. Uit onderzoek van de vakbond blijkt dat velen dat tegen hun zin doen. Ook is het belangrijk dat er een gemeenschappelijke dag is waarop vereni­gings­activiteiten georganiseerd kunnen worden en mensen activiteiten kunnen ondernemen met familie en vrienden. De SP vindt het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen daar aan mee kunnen doen. In Nederland is de meest aan­gewezen dag hiervoor de zondag omdat dit een dag is waarop de meeste mensen vrij zijn, overheidsdiensten veelal gesloten zijn en ook scholen en universiteiten dicht zijn.

Ik begrijp best dat veel mensen voor het gemak de zondag als koopzondag willen zien. Maar denk aan de gevolgen voor de familiebedrijfjes en andere kleine win­ke­liers. Denk ook aan de arbeidsvoorwaarden van het personeel.

GroenLinks in Beuningen heeft laten weten dat zij tegen het voorstel zijn van BN&M en de VVD omdat zij hetzelfde gevaar zien voor de kleine MKB’er als de SP.

Maar los daarvan, als Rutte roept dat mensen meer moeten gaan kopen en de VVD wethouder geeft daar gehoor aan door met zo’n onverstandig standpunt in Beuningen te komen, dan vraag ik me werkelijk af in welk land Rutte en Plaizier denken te wonen. In ieder geval niet in mijn land, waar iedere maand het werk­loosheidcijfer hoger wordt. Of daar waar de voedselbanken steeds minder voedselpakketten kunnen uitdelen omdat de toename van klanten de spuigaten uitloopt. Waar de Zorg niet meer dan productie is en economisch afgewogen wordt, en het niet gaat om zorg voor mensen maar om het halen van de targets.

Ik roep op, wees solidair met het personeel, dat vaak jong is en het weekend ook ziet als het moment om met vrienden en vriendinnen te gaan stappen, zonder de verplichting opgelegd te krijgen van de Blokker, Hema en Albert Heijn om ook op zondag te komen werken. Kijk ook naar de kleine winkeliers in Beuningen die mee moeten doen om zich staande te houden.

En tot de VVD wil ik zeggen, doe je ogen open en kijk naar de werkelijkheid. Onderzoek toont aan dat ruimere openingstijden leiden tot spreiding van de momenten waarop de inkopen worden gedaan. Het leidt nauwelijks tot meer aankopen - en dus nauwelijks meer winst voor de winkelier.

 

Jos Swartjes

Reactie toevoegen

U bent hier