Komkommertijd
Komkommertijd
Zo, de vakantie is voor velen weer voorbij, dus ook het fenomeen komkommertijd.
Wie dat ooit bedacht heeft en waarom weet ik niet. Misschien om de beginnende journalisten de kans te geven de voorpagina te vullen.
In ieder geval werden ook deze vakantie de media voorzien van dit soort berichtgeving - de wolf is weer in Nederland - of - er zwemt een krokodil in Arnhem. Weer ergens anders werd een zeldzame bodemkruiper ontdekt. En zo zijn er meer van dergelijke berichten gepubliceerd.
Een simpele vraag aan u! Hebt u ook gelezen over het ontslag - met toestemming van het UWV - voor 1100 thuiszorgmedewerkers bij Sensire in de Achterhoek. En de dappere actie van deze medewerkers die het hoofdbureau in Varsseveld tot middernacht bezet hielden. Ze gingen pas naar huis toen minister Lodewijk Asscher had toegezegd dat hij met Ton Heerts van het FNV zou gaan praten. Hebt u ook meegekregen dat deze werkzaamheden in de thuiszorg overgenomen worden door wajongers!
Dan hebt u misschien ook via de media vernomen dat er bij Aafje Rotterdam 350 thuiszorgmedewerkers zijn ontslagen. En zo zijn er meer van dit soort nieuwsfeiten op de achtergrond geraakt bij de media, omdat het komkommer tijd is. Het enige positieve van de komkommertijd is dat er een herdruk verscheen van een Ewijkenaar van zijn boek over heerlijke recepten met komkommer.
Maar dichter bij huis, hoewel de Achterhoek en de Liemers niet al te ver weg liggen, komt er ook een mededeling in de Gelderlander over de visie van de Zorggroep Maas en Waal.
Men wil daar de dementerende ouderen meer regie geven. Dat wil zeggen, als deze ouderen willen gaan wandelen, dan moet dat kunnen. In eerste instantie noemde De Gelderlander op zijn site dat het een voordeel zou opleveren. Ouderen zouden daar dan minder gebruik maken van de fysiotherapeut. Maar dit stond er de volgende dag niet meer bij, kennelijk was er daar ook iemand wakker geworden. Wel bleef er staan dat de activiteiten binnenshuis daardoor minder gedaan konden worden. De kostenbesparing noemde de Zorggroep Maas en Waal een bijkomend voordeel maar zeker niet de opzet. Jaja!
Oh ja, en de mooiste zin in De Gelderlander was: "Door een dementerende bejaarde te leren alleen haar rondje te wandelen, lopen we het risico dat ze verdwaalt.”
Op hetzelfde moment verscheen een bericht dat er een Duitse bejaarde met zijn scootmobiel van de A73 was geplukt.
Op het moment dat ik dit stuk schrijf wordt er een dementerende bejaarde vermist in Oosterbeek. Moet ik doorgaan? Nee, laat ik dat maar niet doen, want als de komkommertijd voorbij is, staan deze vermissingen dagelijks weer in de krant en is de mens weer belangrijker dan het onzin nieuws.
Maar even terugkomend op de visie van de Zorggroep Maas en Waal. Dit kan nooit bedacht zijn door iemand van de werkvloer, die zou namelijk weten dat dementerende ouderen gaan dwalen en vergeten waar ze naartoe moeten of waar ze vandaan komen. Het is niet voor niets zo dat bij thuiswonende dementerende ouderen het gas wordt afgesloten, omdat deze ouderen kunnen vergeten het gas uit te doen.
Nee, deze visie komt waarschijnlijk van de financieel directeur van de Zorggroep! Iemand die alleen verstand heeft van het geld, maar geen idee heeft wie zijn doelgroep is.
Jos Swartjes
Reactie toevoegen