h

Beuningen in participatieland

13 oktober 2013

Beuningen in participatieland

Over zo’n 160 dagen is het weer zover, we mogen weer maar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Helaas, zoals eerder vermeld, de SP doet in Beuningen niet mee. Maar het is niet zoals enkele partijen roepen, dat we dan ook onze mond moeten houden!

We hebben zoals iedere burger wat te zeggen, al is het alleen maar via een stem! Maar we kunnen ook vragen aan de partijen die wel meedoen om standpunten kenbaar te maken over hoe zij de volgende termijn willen invullen!

Laat deze verkiezingen dus niet weer bepaald worden door één thema zoals in 2006 toen het ging over de verplaatsing van voetbalvelden en nieuwbouw op de Hutgraaf!

En wat wil nu het geval; de partijen Groen Links, PVDA en CDA zijn alweer bezig met een generatiepark in Winssen; op zich misschien geen slecht plan maar er spelen helaas veel grotere dillema’s voor het gemeentebestuur na de verkiezingen. Dillema’s die ieder lid van de bevolking in Beuningen aangaan.

Ik doel daarbij op de wijzigingen WMO en transitie Jeugdwet. Eerst het laatste; het is de bedoeling dat in de toekomst de jeugdzorg van de provincie naar de gemeente gaat. Dus kinderen met bijvoorbeeld gedragsproblemen of gezinnen waar het met de opvoeding niet loopt zoals het zou horen worden in de toekomst geholpen via de gemeente. Er zijn zelfs al plannen om enkele zittende ambtenaren een 6 daagse cursus "kinderpsychiater" te geven, wat natuurlijk te gek voor woorden is! Deze “kinderpsychiaters” beslissen zo meteen over de toekomst van onze kinderen. Kortom de zorgvuldigheid die nodig is bij dit zeer verantwoordelijk werk moet het ongelden vanwege de bezuinigingen.

Nu de WMO, ook een onderwerp dat ons allen aangaat, is het niet nu dan zeker in de toekomst! En hierbij komt het idee van overgang van zorgstaat naar participatiemaatschappij om de hoek kijken. Wat wil de gemeente gaan doen met dit gegeven, of beter gezegd, hoe denken de verschillende partijen hierover? Wil men in de toekomst met de nieuwe aanbestedingen ook afstappen van de reguliere thuiszorg en dit gaan laten doen door Alfahulpen of nog erger door verplicht vrijwilligerswerk? Wil men de mantelzorger nog meer opschepen met taken? Deze discussie speelt al in ons land, zie bijvoorbeeld de acties van de medewerkers van zorginstelling Sensire. Maar dit is niet het enige dat speelt met de WMO! Nee, men is ook van plan om ouderen die nu nog in verzorgingshuizen verblijven weer naar huis te sturen omdat hun indicatie te laag is. Dit betekent uiteraard nog meer werk voor mantelzorgers en verplicht vrijwilligerswerk.

Wat te denken van de ouderen met een psychogeriatrisch probleem die nu ter ontlasting van de mantelzorger enkele dagdelen in de week naar een dagopvang gaan en daar onder professionele begeleiding geheugentraining en ander activiteiten aangeboden krijgen. Wordt dit in de toekomst ook gedaan in senior inloophuizen waar men voor koffie en een praatje terecht kan? Of door goedwillende vrijwilligers die deze mensen begeleiden?

De burger/kiezer heeft het recht om vóór de verkiezingen te weten hoe de verschillende politieke partijen deze WMO-zaken na de verkiezingen aan willen gaan pakken.

Kortom, het is van belang om te weten wat de standpunten van de diverse Beuningse politieke partijen zijn betreffende deze nieuwe verantwoordelijkheden van de gemeente. Pas dan kan de burger beoordelen waar de partijen voor staan.

Jos Swartjes 

Reactie toevoegen

U bent hier