h

Presentatie Jos Swartjes over Ewijk

10 december 2013

Presentatie Jos Swartjes over Ewijk

Goedenavond dames en heren!  We zijn hier vanavond bijeen om de resultaten van ons onderzoek aan u voor te leggen en eventueel vervolgacties te bespreken.

Maar voordat we daar aan beginnen wil ik eerst het woord tot u richten!

Ikzelf woon ook alweer 10 jaar in Ewijk! Heb het als een echt dorp leren kennen met de echte allure van een dorp. Ben me naar aanleiding van ons onderzoek ook gaan verdiepen in het dorp Ewijk. Een leuke bijkomstigheid bij dat onderzoek is dat de eerste voorouder van mij die ook als zodanig is beschreven woonde op een afstand van 300 m van mijn huidige huis. Hij woonde bij kasteel Doddendaal als een horige. Maar dat ter zijde!

Nee! Mijn onderzoek behelsde meer de vraag; sinds wanneer behoort Ewijk tot Beuningen? Ook omdat ik deze tegenstelling vanuit mijn oude baan vaak tegenkwam. Zo kreeg ik van ouderen te horen dat ze het maar Niets vonden die samenvoeging.

Dus sinds 1980 behoort Ewijk pas tot Beuningen dankzij een herindeling. De Gemeente Beuningen zat destijds in grote financiële problemen, het was zelfs een artikel 12 gemeente. Dus wat dat betreft Niets anders dan nu.

Ewijk had toen geen problemen met schulden en dergelijke, het was een kleine gemeente welke samen met Winssen het goed deed: een gemeentehuis, eigen ambtenaren, enz.

Het had een eigen groenteboer, bakker en slager, zelfs schoenen kon je er kopen.

En die winkels zijn eigenlijk niet veranderd. Zelfs nu nog heeft Ewijk een aantal kleine winkels en een buurtsuper en ja, twee kroegen!

Alleen de laatste jaren zijn er dingen die veranderen waardoor het dorp toch een andere idee geeft.

De bus rijdt niet meer door het dorp maar langs het dorp en stopt slechts drie maal aan de rand van Ewijk.

De kern, het dorpshuis Heumenshof, is weg en verplaatst naar een afgelegen veldje aan de Vordingstraat. Waar zo langzamerhand veel verenigingen zijn vetrokken vanwege de plaats van dat MFA. Het grappige daarbij is dat dit MFA ook nog de naam Het Hart heeft meegekregen.

De mensen hebben weinig inspraak gehad bij de bouw van dit MFA; alles werd geregeld vanuit het gemeentehuis in Beuningen.

Maar de gemeente besefte niet dat ze met deze actie het werkelijke hart uit het dorp haalde!

Ook het postkantoor aan de Klef verdween met de grote reorganisatie van Post.nl en ING.

Wel werd er geregeld dat de postpakketjes gehaald en gebracht konden worden bij de buren, de Spar. Ook waren er nog postbussen. Maar de Postbank was weg! Mensen moesten voor het betaalverkeer naar Beuningen.

Nu, na een grote verbouwing van de buurtsuper en verandering van retailer, (Spar werd Jan Linders) is ook het gehele postkantoor verdwenen. De Spar met zijn postloket heeft plaats gemaakt voor niets! Mensen moeten naar Winssen of Beuningen om hun pakketje te halen of te brengen. Ook postbushouders moeten nu naar Beuningen.

Met dit postloket verdween ook de mogelijkheid om de verplichte OV chipkaart op te kunnen laden of om te kijken hoe de limiet is. Met andere woorden, de oudere Ewijkenaar moet met de bus, na een heel eind lopen, naar Beuningen om te kijken hoe zijn of haar limiet is op die OV Chip kaart. En mocht iemand deze kaart niet kunnen gebruiken dan kan hij/zij in de bus nog een kaartje kopen. Een kaartje dat nog duurder is dan met een OV chipkaart.

Dus ik kwam destijds veel mensen tegen die wisten dat ik lid van de SP en die vroegen of wij er niets aan kunnen doen.

Vandaar ons onderzoek in Ewijk! En ja ik kan en mag zeggen dat het leeft onder de bewoners van Ewijk. 34% Van de inwoners heeft meegedaan met verrassende resultaten, welke u zo ziet tijden de presentatie.

Ook werd tijdens ons onderzoek bekend dat ook de Rabobank verdwijnt uit de dorpskern Ewijk.

Over wat we hiermee kunnen doen komen we terug na de presentatie. Wie is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het terugeisen van de laadpaal of wie moet zijn best doen om het postloket terug te krijgen.

En mensen ik moet wel kwijt dat dit niet kan zonder uw bereidheid om mee te strijden voor het terugkrijgen van deze voorzieningen.

Wel wil ik tenslotte nog het laatste kwijt: ik wil benadrukken dat hiervoor niet het Midden- en Klein Bedrijf verantwoordelijk behoort te zijn. Dus een wijzende vinger van wie dan ook naar de retailer Jan Linders is niet terecht!

 

Ik dank U.

Reactie toevoegen

U bent hier