h

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

11 april 2014

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Het essentiële van democratie is voor mij, dat het een antwoord is op een vraag die destijds al door een van de oude Romeinen is gesteld en luidt: Wie zal de bewakers bewaken? (Marcus Bakker)

 

Verkiezingen 2018 zult U denken! Ja! deze campagne is voor ons nu begonnen. We streven ernaar om dan wèl mee te doen, maar daar hebben we meer actieve leden voor nodig! Ik werd tijdens de verkiezingstijd regelmatig gebeld of gemaild door leden met de vraag waarom SP Beuningen niet mee deed of op wie moeten we stemmen! Tegen die mensen die mailden heb ik gezegd: kom bij onze vergaderingen, laat je zien op straat en doe mee, op naar 2018!

Wat betreft het stemadvies: daar hebben we ons duidelijk buiten gehouden. Dit tot ontevredenheid van de PVDA, die toch graag zag dat we hen als broeder of zuster zouden zien! Maar nu achteraf, na de verkiezingen, ben ik blij dat we geen voorkeur hebben uitgesproken. De SP is landelijk in veel gemeenten een van de grootste geworden en, raar of niet, in vrijwel de helft van die gemeenten door diezelfde PVDA buitenspel gezet!

En dan de verkiezingen in Beuningen. Men heeft lokaal gestemd, vreemd maar waar als ik achteraf de verkiezingen bekijk. Drie partijen lagen te rollen over dezelfde thema’s: Groen Links, de PVDA en D66 hadden hun punten gevonden in het Zwembad en het Generatiepark. Op zich geen domme punten, maar waarom niet op zorg en jeugdzorg spelen, of realistisch! En dan bedoel ik niet het realisme van de VVD, maar het realisme waarin Beuningen verkeert!

Binnen nu en zeer korte tijd is Beuningen dankzij onze politieke keuzes een artikel 12 gemeente. En dan wordt aan het college van bovenaf voorgelegd hoe zij binnen korte tijd de kas weer rond moeten krijgen.

Wat we nu in Beuningen als college gaan krijgen is nog niet bekend; ik voorspel een college met D66 en BN&M. Of we daar beter van worden na een periode BN&M en VVD? Ik voorspel van niet! BN&M is in de gemeenteraad veel te groot om echte democratische besluiten te kunnen krijgen. En de mensen van D66 of VVD kiezen voor hun carrière als wethouder want dit staat zo mooi in hun CV. En ze laten daardoor van alles vallen om naast wethouders de Klein en Hendriks te mogen zitten!

Nee! Ik ben van mening dat, wil er iets veranderen, de SP in 2018 nodig is! Daarom zijn wij naast ons activisme ook al weer bezig met de volgende verkiezingen. Leden, we krijgen het druk! Maak mensen die veel woorden hebben op verjaardagen, in de personeelskantine of thuis precies weten waar het anders kan zich aanmelden bij ons! En ik wil nog een punt duidelijk maken: kunt u op diezelfde verjaardagen en in die personeelskantines duidelijk uitleggen hoe iets te veranderen is dan kunt U ook in een gemeenteraad zitten!

En wilt u echt in de gemeenteraad aan de bak? Weet dan dat de SP zorgt voor cursussen op hoog niveau, die voor iedereen te volgen zijn; dus geen opgeblazen taal of andere belangrijk lijkende Poeha!

 

Jos Swartjes

Voorzitter

 

Reactie toevoegen

U bent hier