h

Participatie! “Vrijwilligerswerk versus dwangarbeid”

13 september 2014

Participatie! “Vrijwilligerswerk versus dwangarbeid”

De oneigenlijkheid van de arbeid blijkt overduidelijk hieruit dat men zodra er geen fysieke of andere dwang meer bestaat de arbeid ontvlucht als de pest (Marx)

 

Wat is participatie? Deze vraag kwam bij me boven toen Gemeente Beuningen de volgende reactie plaatste n.a.v. een ingezonden brief over het nieuwe onkruidbeleid van Beuningen onder de naam “foei”.

 

De reactie verscheen in Beuningen Nieuws en luidde als volgt; de gemeente roept inwoners op om zelf onkruid te verwijderen! Op zich kan ik deze oproep begrijpen, zeker omdat onze gemeente in erbarmelijke staat zit wat betreft de financiën. En om als wijk samen iets te doen is ook heel normaal, dat is ook het standpunt van de SP. Dus de enige opmerking die ik bij dit onderwerp plaats is dat het op vrijwillige basis dient te gebeuren, dus geen dwang zelfs geen morele dwang.

 

Maar breng het onderwerp over naar dat wat Klijnsma voorstelt onder de noemer "participatie maatschappij" en weet dat dit na 1 januari 2015 de trend wordt, dan worden onderwerpen zoals hierboven wel een plicht! Zo worden ook dingen als mantelzorg, kinderopvang en velen andere dingen een plicht voor de omgeving.

 

Dit brengt mij terug naar een OR vergadering Radboudziekenhuis 1980 met als onderwerp vrijwilligerswerk. We zouden praten over de gastvrouwen die men als vrijwilliger wilden laten werken. Na een zeer lange discussie werd afgesproken dat we dit liever als betaald werk zagen. Maar omdat het nog niet bestond gingen we akkoord dat dit vrijwilligers werk was! En dit was over het algemeen ook het landelijke standpunt. Zelfs nu mag je van het UWV geen vrijwilligerswerk doen als je de plaats van een betaalde baan inneemt!

 

Maar nu terug naar de wet van Klijnsma die, zoals gezegd op1 januari aanstaande van kracht wordt en dat in verband brengende met ontslag van inmiddels al 35.000 medewerkers in de zorg, de kosten van de opvang kinderen, het werk in de groenvoorziening Dat nu nog betaald wordt uitgevoerd door mensen van o.a. Breed etc etc . Overal wordt betaald werk afgebroken en wordt geprobeerd onbetaalde "vrijwilligers" het werk over te laten nemen!

 

En de verplichting aan gemeenten om mensen met bijstand taken te geven En dan, ja, dan hebben we het over dwangarbeid ten koste van betaald werk! Maar "participatie "op deze manier zegt meer dan mensen met bijstand dwangarbeid te laten verrichten.

 

Nee, het betekent ook dat subsidies aan stichtingen minder worden om zo te stimuleren dat ze vrijwilligers het werk laten doen i.p.v. beroepskrachten. Te denken valt aan veel welzijnstaken zoals  ouderenwerk, jongerenwerk, buurtbemiddeling, bibliotheek enz. Of anders gezegd de buurten moeten dingen zelf gaan doen onder bijv. de noemer van “buurtinitiatieven”

Verplicht!

 

Dus anders dan wat de SP voor staat! 

 

Jos Swartjes

Voorzitter SP Beuningen

Reacties

En als burgers dan zelf met een initiatief komen, wordt men bang! In plaats van meedenken en faciliteren, wordt er hard getrokken aan de touwtjes om al het positieve van het initiatief om te draaien naar het negatieve. Er is geen geld, roept men dan!
Hoezo? Wij burgers zouden toch zelf de ginancieën regelen!
Er is wel geld om met maar liefst 5 ambtenaren urenlang gesprekken te voeren die nergens toe lijden!

Jammer #fail

Reactie toevoegen

U bent hier