h

Van welzijnswerker tot slavendrijver

11 november 2014

Van welzijnswerker tot slavendrijver

Hier moest ik aan denken toen er een kind aan mijn deur stond die maatschappelijke stage liep voor de welzijnsstichting waar ik gewerkt had. Ze kwam ’s avonds rond 19:00 uur met een lijstje met vragen over buurthulp!

Op zich heb ik daar geen problemen mee maar de tekst die boven aan het lijstje stond; maakte het mij niet makkelijker! Er stond n.l. De kabouters doen het niet!.....

De vragen gingen verder of ik bereid was in de buurt bij buren de tuin bij te houden of klusjes in huis te doen. Ook of ik bereid was samen met de buurt de straten schoon te houden, dus blad te vegen. Als ik vertel dat de gehele straat bestaat uit grote elzen met driemaal troep; veel blad; dan veel kleine propjes, en dan nog eens strengels! Waarvan bij navraag aan de gemeente waar moet die troep heen? En als antwoord kreeg dat de buurt hier dan de kliko’s moest gebruiken omdat er bezuinigd was op de bladkorven en het legen ervan.

En toen kwamen de belangrijkste vragen, of we de buren wilde helpen met taken die voorheen door de thuiszorg gedaan werden. Dus er werden in opdracht van de gemeente vanuit de welzijnsstichting kinderen gebruikt om mensen moreel verantwoordelijk te stellen voor de participatie maatschappij! In een woord schandalig! Als men antwoorden wil hebben op deze vragen stuur dan de verantwoordelijken (o.a. de wethouder) rond met deze lijsten! Zodat mensen hun ware antwoorden kunnen geven i.p.v. kinderen dingen te zeggen omdat het kinderen zijn.

Dit brengt me op het volgende; ik kwam iemand tegen die ik al lange tijd ken als vrijwilliger! Net weer goed te been na een zware operatie en met een rollator loopt te revalideren! Ze kwam met het verhaal dat een oud collega van mij langs zou komen om haar werkzaamheden te geven, omdat zij een uitkering kreeg van de gemeente! Mijn eerste vraag die omhoog kwam is; is dit welzijnswerk? Maar die vrijwilliger had tijdens het telefoongesprek met mijn oude collega ook gezegd dat zij al 24 jaar vrijwilligerswerk deed dus toch genoeg deed voor de samenleving. Nee, werd haar verteld ik kom toch langs voor wat werk in het kader van de participatie maatschappij! Nu is mijn vraag; wat is welzijnswerk en wat heeft de participatie maatschappij hiervoor een rol in!

Of anders genoemd wat heeft welzijnswerk nieuwe stijl voor betekenis?

Nou het oude opbouwwerk wat gericht was op ondersteunen naar een goed gevoel, bijvoorbeeld via een werkplaats mensen mogelijkheden te geven zelfstandig te klussen waardoor het zelfvertrouwen of sociaal gevoel terugkomt, en dan als opbouwwerker langzaam los te laten. Maar dwang om de bezuinigingen in te voeren, mensen zonder hulp naar die twee punten zelfvertrouwen en sociaal bezig zijn, en mensen tewerkstellen.

 Met achterliggende gedachten de mensen die dit werk eerst deden op straat te gooien! De ontslagmeter van FNV Zorg staat nu al op 26.662 ontslagen medewerkers! Van alle kanten komen gemeenten met het waanzinnige idee om HH1 via deze participatie wijze in te voeren!

Wat dus betekend dat ‘Welzijnswerkers’ (nieuwe stijl) zich moeten gaan opstellen als slavendrijver om via zo’n onprofessionele domme enquête mensen moreel te mobiliseren om deze werkzaamheden over te nemen. Ja, zult u zeggen; dit is toch zo besloten! Dat klopt maar gemeenten hebben ook mogelijkheden om dit soort keuzes anders te doen zie bijvoorbeeld gemeenten waar een SP wethouder bestuurd; deze stelen de prioriteiten anders! En ook zou u kunnen zeggen; maar de gemeente heeft zo’n hoge schuld! Ook dat klopt maar moeten de burgers boeten voor wanbeleid van de gemeente. Ik dacht het niet!

 De gemeente moet zoeken naar mogelijkheden om aan geld te komen! Je zou kunnen denken aan al die braakliggende grond die destijds aangekocht was om een pretpark van een religieuze sekte buiten de deuren te houden. De Gemeente zou deze grond kunnen gebruiken voor bijv.. het Genneps model een Zonnecollectoren veld. Of andere oplossingen.

 

En laat de ouderenadviseur, de Jongerenwerker of de opbouwwerker doen waar ze goed in zijn. Zorgen voor welzijn en een goed gevoel bij de cliënt!

Jos Swartjes

Voorzitter SP Beuningen

Reactie toevoegen

U bent hier