h

Een grote stap terug!

16 januari 2015

Een grote stap terug!

Foto: Henck Keijser

 

Op de eerste plaats wil ik iedereen een gezond en strijdbaar 2015 toewensen; want dat zullen we nodig hebben.

 

 

Ik wil eerst een terugblik geven over SP Beuningen 2014. We zijn vaak zichtbaar geweest in het centrum van Beuningen met onze kraam. Op 21 december hebben we er met tomatensoep gestaan en kerstkaarten uitgedeeld. Dat was een mooi succes; er ging toch gauw 20 liter overheerlijke soep de pan uit. En dit tot genoegen van de mensen. SP Beuningen is ook bezig geweest met een groot onderzoek in Ewijk m.b.t. de verdwijnende voorzieningen. Ineens verdween de Rabobank. De nieuwe super Jan Linders kwam niet terug met een OV laadpaal en bankloket (die de vorige super wel had). Ook verdween het postloket. De overgrote meerderheid van Ewijk vond het een groot gemis dat het was verdwenen. Dus wij hielden een onderzoek en zijn met de gegevens naar de wethouder gegaan. Inmiddels is er bij Jan Linders weer een bankloket en heeft de cadeauwinkel annex slijter de Verrassing een postloket en is aan het wachten op goedkeuring van de Stadsregio voor een OV laadpaal. En SP Beuningen heeft veel meegedaan aan de landelijke acties rond de overgang van AWBZ naar de WMO. En naar aanleiding van deze landelijke acties hebben we ook in het centrum met een keukentafel gestaan om duidelijk te maken wat een keukentafelgesprek eigenlijk inhoudt. We kregen daar veel verhalen en angst te horen van vooral onze oudere medemens.

 

 

Dit brengt me meteen naar 2015 en naar de titel van deze tekst. Niet voor iedereen zal het nieuwe jaar een stap terug betekenen, maar wel voor zeer veel mensen die de pech hebben chronisch ziek te zijn of gehandicapt. En wat dacht u van de ouderen die net als de chronisch zieken en gehandicapten een bezuiniging van 25% moeten doorstaan of zelfs 40% als het over de WMO zelfstandig wonen huishouden gaat. Dus de Thuishulpen (HH1)!

 

 

Er zullen door deze bezuinigingen 70.000 mensen in de zorg ontslagen worden. En zij, met andere werklozen en mensen in de bijstand, zullen het ook gaan voelen. Mensen in de bijstand zullen dwangarbeid moeten gaan verrichten voor de Gemeente om nog hun uitkering te mogen krijgen. En Klijnsma heeft er nog een asocialere wet doorheen gestampt met behulp van D66, SGP en CU, n.l. het verdwijnen van recht op brood, bed en bad. Iets wat trouwens volgens de VN niet mag, maar het is toch door beide kamers gekomen.

 

 

Er is ook een trend gaande rond huisuitzettingen bij huurachterstand of mensen die een hypotheek hebben maar ontslagen zijn of worden.

 

 

De vakbond de Unie heeft voorspeld dat er in 2015 zeker 100.000 werklozen bij komen.

 

 

 

 

 

Ik weet dat dit geen positieve toekomst is, maar het moet wel zo benoemd worden, want het is helaas wel de werkelijkheid. De SP gaat daarom ook een landelijke actie starten genaamd; “Er is genoeg voor iedereen”. Heeft u door het lezen van voorgaande het gevoel: dit kan niet, hier moeten we iets aan doen, actie! Mensen wordt actief en laten we gezamenlijk de strijd aangaan tegen alle asociale besluiten van dit kabinet plus D66, CU en SGP. En laat Nederland niet wegzakken in tegengeluiden van haat, van racisme, van PVV-verhalen over terrorisme, enz. Mensen laten we gaan voor solidariteit, menselijke waardigheid en gelijkwaardigheid!

 

 

 

Durf te strijden, Durf te winnen!

 

 

 

 

 

Jos Swartjes

 

 

Voorzitter SP Beuningen

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier