h

De Hof van Wezel

14 oktober 2015

De Hof van Wezel

Foto: Henck Keijser

In Beuningen aan de Ficarystraat ligt vlakbij de nieuwe Wetering een idyllische camping, misschien voor vele bewoners uit Beuningen iets onbekends. Deze camping is ontstaan rond 1961 met de ruilverkaveling daar. De nieuwe eigenaar van de grond gebruikte zijn grond voor het opzetten van een bos waarin mensen konden wonen. En velen wonen er nu nog.

Veel kunstenaars en mensen die liever in de bossen wonen en weinig met gezag en regels te maken willen hebben huurden er een kavel. Ze zetten er een caravan, een bouwsel of een tent neer. En ze gingen daar wonen. Destijds waren het veel hippies die daarheen gingen en daar samen leefden ver van gezag en in vrijheid.

Deze gang van zaken was precies wat de eigenaren voor ogen hadden; eerst vader en nu zoon Arnold Jansen. Maar ... de toenmalige burgemeester, Zijlmans, was deze camping een doorn in het oog. Die burgemeester was destijds ook fractievoorzitter van de VVD in de Statenfractie Gelderland. En die burgemeester gebruikte zijn connecties om het voor de bewoners en eigenaren zo moeilijk mogelijk te maken. Steeds kwamen er plannen op tafel om de camping daar weg te krijgen. Plannen voor bijvoorbeeld een vliegveldje voor helikopters, voor een stoeterij voor een olympische  springruiter, enz. Maar iedere keer lag daar die camping: de ruiter wilde er niet zitten met als buren de bewoners van deze camping; het vliegveld kwam er ook niet. Er is via de Raad van State een van de langdurigste bodemprocedures uitgevochten tussen de gemeente Beuningen en de provincie aan de ene kant en de eigenaren van de camping aan de andere kant. Met als slot een grote overwinning van de eigenaren en bewoners. De gemeente en de provincie konden inpakken.

Ondertussen is de samenstelling van de bewoners een klein beetje veranderd. Er zitten nog steeds kunstenaars, maar wat minder hippies. En tegenwoordig zitten er ook mensen die GGZ- problematiek hebben, bijstands-moeders met kleine kinderen, mensen met drugsproblemen, weekend-bewoners en stadsnomaden uit Nijmegen (die gedoogd worden door de gemeente Beuningen voor verblijf daar). Dus de camping is veranderd van hippiecamping tot een groot deel sociale verblijfplaats van veel mensen met hun eigen geschiedenis en wijze van leven.

De bewoners betalen als pacht voor hun kavel € 610,00 per jaar. Er zijn 140 kavels. Een deel van deze kavels wordt bewoond door kinderen van de eerste bewoners, die regelmatig een paar dagen of weekend komen. De rest is voor blijvende bewoning, waar ook enkele daklozen onder zitten.

Maar ... op een dag bedacht onze wethouder Driessen (D66) van financiën dat men geld kon verdienen aan deze mensen door toeristen-belasting te eisen. En niet alleen vanaf nu, maar met terugwerkende kracht. Voorlopig over de afgelopen drie jaar. En wat bracht de wethouder op het idee ? Simpel: een tweetal km verderop werd een popfestival georganiseerd met de mooie naam "Down The Rabbit Hole". Een festival dat enkele dagen duurde en waar dus ook tenten werden neergezet (op de Groene Heuvels). En de bezoekers van dat festival konden naast hun kaartje van € 125,00 ook nog toeristen-belasting betalen. Dus 'kassa' voor de gemeente. Een paar weken later organiseerde De Hof van Wezel zijn jaarlijkse open dag, met muziek en kunst. En op dat moment viel er een kwartje bij de wethouder; hij kreeg eurotekens in zijn ogen besloot ook bij de Hof van Wezel eens flink te gaan incasseren.

De eigenaar kreeg dus enkele dagen later een brief van de wethouder: of hij maar even 70.000 euro wilde betalen. Dit gaat voor de bewoners daar inhouden dat zij naast de pacht van € 610 per jaar ook nog even € 464 mogen ophoesten voor de gemeente. Dit terwijl het gehele sociaal werk daar zonder enige subsidie gedaan wordt door de bewoners. Daar leren mensen elkaar normen en waarden aan waar bijv. een stichting als Perspectief zo’n 1,2 miljoen euro per jaar aan subsidie voor krijgt. Tussen haakjes: die stichting Perspectief heeft met veel moeite, na jaren, De Hof van Wezel opgenomen in de kunstroute.

Ik ben naar de bewoners van De Hof van Wezel geweest om te praten over het bizarre plan van de wethouder. Ik heb de bewoners voorgesteld in te spreken tijdens de gemeenteaadsvergadering. Dat hebben ze gedaan en ze hebben hun situatie daar (goed!) uitgelegd. Maar ik wil verder gaan; ik ben van mening dat deze verblijfplaats voor vele sociale gevallen beloond moet worden met een ruime subsidie. Ik denk daarbij aan hetzelfde bedrag als het bedrag dat de wethouder aan toeristenbelasting eist.

Het project De Hof van Wezel is vrij uniek; er zijn er maar een paar in ons land. Maar dit soort projecten biedt aan de bewoners (en aan de gemeenten) een positieve oplossing. Want vanwege de landelijke bezuinigingen op GGZ zullen er veel meer mensen tussen wal en schip belanden en misschien als oplossing aangeboden krijgen de zgn. container-woningen buiten de gemeenten of zwervende mensen. Dan toch tien keer liever een Hof van Wezel !

 

Jos Swartjes

Voorzitter SP Beuningen

Reacties

De eerste keer dat ik via mijn zoon kennis maakte met deze plek, viel mijn mond open van verbazing en kon ik mijn ogen niet geloven! Een van de laatste vrij-plaatsen in Nederland, waar mensen nog op creatieve wijze vorm weten te geven aan hun wonen en (samen) leven.
Als beeldend kunstenaar vind ik de plek inspirerend. Terecht dat het dit jaar een onderdeel van de kunstroute is geworden.
Er valt best wel een oplossing te bedenken. Wie daar rondloopt en praat met deze en gene weet al gauw dat er best wel bereidheid is tot overleg. Maar dan moet de gemeente wel luisteren ....

mijn interesse is gewekt om in de nabije toekomst een kijkje te komen nemen en eventueel de mogelijkheden te bespreken om bij het hof van Wezel te komen wonen en eventueel werkzaamheden te verrichten.ik ben namelijk vakbekwaam tuinman(mocht hier behoefte/vraag naar zijn)groetjes Joeri

Ik heb hier jaaren gelukig gewoond ik ben er door mijn gezin die ik elders leerde kennen ver vandaan verhuist maar ik mis mijn hof van wezel nog iedere dag !!!! Al denk ik dat ik met de huidige regels van de gemeente dat ik daar echt niet meer kan woonen !! Tog hou ik van de mensen daar !! En dan praat ik met naamen over arnolt en zeeker zijn vader die de hof ooid begon !! Ik draag julkie diep in mijn hard !!! Blijf vechten !! Ik mijn gezin zullen jullie altijd ondersteunen !! Heel veel liefs peter looman ik kwam toen via benny en marina bij jullie .. ik zal altijd voor de hof vechten !! Door dat ik bij jullie mocht woonen heb ik heel veel over me zelf en heel veel mooie mensen geleed !!!! Blijf vechten voor jullie bestaan ik en de mensen om me heen vechten met jullie mee !!!!!!! Heel veel liefs peter loonan en mijn gezin en vrienden

Reactie toevoegen

U bent hier