h

Overpeinsing Nationalisme, patriotisme of racisme

13 november 2015

Overpeinsing Nationalisme, patriotisme of racisme

Foto: WIKI

Een persoonlijke overweging!

Met stijgende verbazing volg ik de discussie over Zwarte Piet, de Gouden Koets, enz. op social media en in de media. Ik bespeur veel patriotisme, mensen die zich in hun kruis gepakt voelen door de VN als deze volgens mij terechte uitspraken doen over het racisme in Nederland. In het rapport van de VN krijgen Wilders en zijn trawanten een terecht flink pakslaag. Begrippen als "minder, minder" worden daar serieuzer genomen dan in ons eigen land. Ook wordt er in een hoofdstuk aandacht gegeven aan Zwarte Piet en ons verfoeilijke verleden, de slavernij. Ik heb daarover de grootst mogelijke onzin langs zien komen op social media. "Ze pakken ons cultureel erfgoed af", "het is een kinderfeest", "Zwarte Piet is niet echt zwart" enz.

Over cultureel erfgoed wil ik het volgende kwijt. We hadden bij erfgoed in de vorige eeuw ook volksvermaak waarbij dieren het slachtoffer waren. Ik denk hierbij aan het ganstrekken, een volksvermaak in Limburg en België. Bij dat ganstrekken was het de bedoeling dat op de markt of tijdens het carnaval een levende gans aan een touw werd gebonden en diegene die de kop eraf trok was de winnaar. Ook was er in Nederland een 'spel' dat men palingtrekken noemde. Daarbij was de uitdaging om van een paling die LEVEND aan een touw boven een gracht hing een zo groot mogelijk deel van het vel af te trekken. Gelukkig waren er ook mensen die dat soort "erfgoed" walgelijk vonden. In 1886 verbood het gemeentebestuur van Amsterdam dit 'volksspel'. Toen een aantal mensen toch door wilde gaan met palingtrekken greep de politie in met stokken en sloeg de Lindengracht leeg. Het leverde een oproer op dat in de geschiedenis staat beschreven onder de zeven belangrijkste oproeren in ons land. Er vielen bij het "Palingoproer" 26 doden.

Ja, krijg je dan als reactie, maar dat was dierenmishandeling. Wat is slavernij dan vraag ik me af. Ging daarbij niemand dood ? Was dat normaal ? Nou mensen, slavernij is er nog steeds, zie kinderarbeid. Of zie dwangarbeid. Heel veel mensen uit Afrika hebben de oversteek op Nederlandse Tall Ships niet overleefd, dus ja er vielen doden.

Ik ben van mening dat een maatschappij uit verschillende culturen bestaat en dat om in respect te kunnen samenleven er respect voor andere gevoelens moet zijn. Dus als mensen hun voorouders zien langskomen als slaaf op ons feodaal symbool de Gouden Koets en daar terecht problemen mee hebben en dan moet dat ook anders kunnen. Zo ook de discussie over de kleur van de knecht van Sinterklaas. Over knecht heb ik het zo nog. Wat is er mis mee om dit langzaam te veranderen in een voor iedere Nederlander gezamenlijke oplossing. En wanneer geloven kinderen niet meer in Sinterklaas als ze zes of zeven zijn? Dus neem die tijd. En dan knecht; dat verwijst ook naar ons koloniaal verleden en de slavernij. Denk aan begrippen knechten of knechting.

Mensen mijn maatstaf zijn de begrippen menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Als we met die maatstaf voor ogen naar de nederlandse geschiedenis kijken en naar het erfgoed dat we aan die geschiedenis hebben overgehouden dan wordt Nederland een 'kleurrijk' land.

Jos Swartjes

Voorzitter SP Beuningen

 

Reactie toevoegen

U bent hier