h

Enkele dingen die mij van het hart moeten

9 april 2016

Enkele dingen die mij van het hart moeten

Foto: Stephan Buiter

We hebben als SP Beuningen de laatste weken nogal geageerd tegen het democratische gehalte van ons college met name onze burgemeester. Dit heeft ook kwaad bloed gezet bij columnisten van de plaatselijke suffertjes. Dat men onze houding hard vindt of niet gepast laat ik geheel aan deze personen.

 

 

SP Beuningen is van mening dat de lokale politiek wakker moet worden en meer op moet komen voor de belangen van de burgers. Ik kom met twee dingen die ons nogal dwars hebben gezeten. Burgemeester en wethouders hebben zonder weerwoord van de gemeenteraad of bewoners een besluit genomen voor het plaatsen van een AZC. Dit besluit is genomen door het college van burgemeester en wethouders en daarna achter gesloten deuren besproken met de fractievoorzitters, dus vertrouwelijk.

 

 

Het zou netter en democratischer zijn geweest dat men deze discussie en besluit in alle openheid had genomen. Ik haal het begrip democratie aan omdat de burgemeester dit bezigde in een TV uitzending van RTV Totaal. Wat er gebeurd is rond het AZC noem ik een autocratisch genomen besluit en geen democratisch genomen besluit.

 

 

Volgende punt: het aantal stembureaus en plakborden bij het referendum. Ook hier wijkt onze burgemeester af van de normale geldende regels. 33% Minder stembureaus, waarover de burgemeester in de gemeenteraad gezegd heeft dat er toch minder animo zou zijn om bij het referendum te gaan stemmen dan bij gewone verkiezingen. Sorry, maar mogen de mensen zelf bepalen of ze animo hebben of niet. Je zou bijna gaan denken dat er op bestuurlijk nivo mensen zijn die gehoopt hebben dat de vereiste 30% opkomst niet gehaald zou gaan worden. Maar omdat zo'n aanname tegen zere benen schopt formuleer ik het anders: ik stel de vraag waarom wordt het voor ouderen, gehandicapten en zieken moeilijker gemaakt om hun keuze kenbaar te maken?

 

 

Wij als SP Beuningen hebben met ons geld toch borden geplaatst in Beuningen. Ook eentje pal voor de voordeur van onze burgemeester.

 

Foto: Jos Swartjes

 

Gelukkig hebben we ook positief de kranten gehaald. Eindelijk is er ondanks langzame ambtenarij van eerst ons college, later de stadsregio en uiteindelijk de provincie een voorziening gekomen waar de SP samen met de bewoners van Ewijk voor gestreden heeft. Na een DHL loket, bankloket en pinautomaat is de OV Laadpaal ook terug in Ewijk. We hebben deze paal zaterdag 26 maart in gebruik gesteld in de Verrassing.

 

 

Nog een positieve wending, en wel in Weurt. Een van onze kerngroep leden woont in de buurt van de Postkantoorstraat, daar waar een flinke wijziging in de verkeersstroom is gekomen. Deze wijziging leverde voor de omwonenden een zeer gevaarlijke situatie op. Auto’s afkomend van de Van Heemstraweg scheurden omlaag de Postkantoorstraat in en dat terwijl de aanwonenden vaak op hun rem moesten, want anders zouden er ongelukken gebeuren. Na lang praten met de wethouder die zich sterk gemaakt had voor deze verlegging, en nadat er een ingezonden brief geplaatst was, heeft de gemeente een verkeersdeskundige langs gestuurd. En deze constateerde hetzelfde als de mensen uit de praktijk, de aanwonenden. Dus ook hier komt er een wijziging. SP Beuningen blijft dit in de gaten houden

 

 

Jos Swartjes

 

 

Voorzitter SP Beuningen

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier