h

Vervolg WMO in Beuningen

5 mei 2016

Vervolg WMO in Beuningen

Ik word de laatste dagen benaderd door m.n. ouderen met de vraag, mag dit wel? Wat wil het geval ? Wethouder Hendriks heeft van thuiszorgorganisatie Verian te horen gekregen dat Verian per 1 juni 2016 niet meer door wil gaan met de gemeente Beuningen, omdat volgens Verian de gemeente zich niet aan de code hield m.b.t. salariëring van medewerk(st)ers. Dit stoppen resulteerde in een massaontslag van 67 medewerk(st)ers, die binnenkort op straat staan of mogelijk 5 schalen minder gaan verdienen bij andere zorgaanbieders.

 

Maar de wethouder heeft niet stilgezeten; zijn plan m.b.t. de WMO HH1 (huishoudelijke hulp op nivo 1) wordt nog gekker of zoals ik het noem asocialer. Het Sociaal Team van de gemeente Beuningen is nu bezig met herindicaties, of zoals men het ook noemt "keukentafelgesprekken".

Nu heb ik al via vier verschillende personen gehoord hoe die gesprekken gaan, tenminste als je mag spreken over gesprekken. Iemand komt “wel” aangekondigd langs gaat zitten en zegt meteen: "We gaan u in uren korten wat betreft het schoonmaken; u heeft nu 4 uur en dit brengen we terug naar 2,5 uur. Maar we gaan daarbij ook over naar een nieuw eigen-bijdrage systeem". Het geld dat voorheen door het CAK werd geïnd als landelijke bijdrage (zo’n € 30 per maand) verandert naar een individueel systeem waarbij de eigen bijdrage wordt berekend op basis van iemands inkomsten.

 

Dit gaat inhouden:

-          Bij een netto inkomen van minder dan € 1142 als alleenstaande betaalt u € 2,50 per uur zelf; mocht u samenwonen dan ligt die grens bij netto € 1560 samen.

-          Bij een netto inkomen tussen          € 1142 en € 1350 als alleenstaande betaalt u per uur € 5,00 zelf en voor samenwonenden houdt dit in samen tussen € 1560 en € 1883 € 5 per uur zelf bijbetalen.

-          En voor een alleenstaande met een netto inkomen van meer dan          € 1350 wordt het bedrag dat u zelf moet betalen  € 13 per uur; dat geldt ook voor samenwonenden met een inkomen van meer dan      € 1883.

Uitgaande van punt 3 houdt dit in dat een stel met 4 uur per week zo’n € 243 per maand moet betalen.

Dit is uiteraard niet te geloven hoe onze gemeente met zijn mensen welke hulpbehoevend zijn omgaat.

Dus wilt u een bezwaar aantekenen wij zijn bereid u te helpen met bezwaar maken.

 

 

Jos Swartjes

Voorzitter SP Beuningen

Reacties

26 apr het tafelgesprek gehad bij mijn moeder,t klopt wat u schrijft,alleen op t eind verteld ze pas dat ze ingehuurd is door gemeente beun.voor dit gesprek dus ze wist niet veel van Gem.beun,we konden tot 1 juni haar mailen of bellen.
Mijn moeder gaat dus meer betalen!!!!
Waarom worden de ouderen zo behandeld..gaat allemaal van haar inkomen af,zegt die jonge dame je moeder kan ook kleiner gaan wonen,klopt maar dan gaat ze veel meer huur betalen als nu...en die vluchtelingen die in ewijk komen krijgen een huisje en nog geld om van te leven...en de ouderen hebben er hard voor gewerkt om nu rustig te kunnen genieten van hun inkomen,nee zegt de gemeente meer betalen,minder uren en ...denk je alles te hebben gehad....standvast ook nog even huurverhoging !!!ik als dochter ben niet boos maar diep teleurgesteld...dat mijn 78 jarige moeder nog zo behandeld word...ik kan wel meer mailen...maar t is niet anders...ouderen in de gemeente beuningen krijgen het moeilijk....laat de gemeente hun eigen maar verdiepen in dat 1 op de 3 ouderen eenzaam zijn is dat al niet genoeg...met vriendelijke en teleurgestelde groet
Wenda Daanen ...SP zet hem op...super fijn dat jullie opkomen voor onze ouderen....

Reactie toevoegen

U bent hier