h

Een raadsvergadering in de Polder

13 oktober 2016

Een raadsvergadering in de Polder

Foto: Henck Keijser

Een verzameling van hout, steen, kalk, enz. is niet altijd een gebouw. Een vergadering van mensen is niet altijd een gezelschap (Multatuli)

 

De afgelopen maand ben ik weer eens naar een gemeenteraadsvergadering in Beuningen geweest. Er stond een interessant onderwerp, waar we al jaren mee bezig zijn, op de agenda.

Na een aantal raadsleden en wethouders de handen te hebben geschud, begon de vergadering met stilte, voor gebed. Ik vind dat een zeer vreemd fenomeen; we leven in een land waar staat en kerk gescheiden horen te zijn.

Na die stilte konden de raadsleden vragen stellen aan de betreffende wethouder. Dhr. Plaizier van de VVD (en oud wethouder financiën) stelde de kersverse wethouder Kersten de volgende vraag: moeten inwoners met een bijstandsuitkering een tegenprestatie leveren d.m.v. Werk? Mijnheer Kersten liep naar de katheder en bij zijn antwoord vielen mijn oren bijna van mijn hoofd.  Zijn antwoord was namelijk: er hoeft geen tegenprestatie geleverd te worden en dit is ook nog nooit gebeurd in Beuningen.

Nu ben ik persoonlijk ervaringsdeskundige en ervaar toch hele andere dingen als wat er werd gezegd door de wethouder. Mensen in de bijstand moeten zich melden bij Werkbedrijf Rijk van Nijmegen. En daar krijgen ze wel de verplichting om te gaan werken met behoud van uitkering als tegenprestatie. Nog erger: er wordt daar door snotneuzen van 24 tegen mensen in de bijstand gezegd dat ze een gebrek hebben en daarom weer moeten werken om van dat gebrek af te komen, Dus dit verhaal van de wethouder klopt van geen kanten.

Volgend punt was het punt waar ik eigenlijk voor kwam, de WMO HH1, het regelen van huishoudelijke hulp voor mensen die die hulp nodig hebben. Daar was een uitspraak over geweest van de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste rechterlijke instantie voor dit soort zaken. Deze Raad had een aantal gemeenten gewezen op het feit dat HH1 MAATWERK  hoort te zijn en niet wat die gemeenten toepasten, het principe van “schoon en leefbaar”.

Een aantal ‘deskundige’ raadsleden namen het woord over dit onderwerp. De eerste begon met en aantal spreekwoorden m.b.t. Water; maar wat de link met het onderwerp was ontging me. Weer een ander wist volgens mij niet eens wat WMO betekent en raaskalde een eind heen. Mw. Peters-Duits van de PVDA was de enige die wel wist waarover het ging. Ze begon met een inhoudelijk duidelijk verhaal. Ook haalde ze juristen aan die hiermee bezig zijn. Ze noemde ook ons SP lid Kevin Wevers, die aan de lopende band zaken wint als het hierover gaat. Toen greep de Burgemeester in met de opmerking dat wat mw. Peters-Duits zei te technisch en te moeilijk was. Volgens hem hoort dat niet in de gemeenteraad thuis, maar in bestuurlijk overleg. Dus mw. Peters werd bot afgekapt. Ik vraag me af waarom te technisch; gemeenteraadsleden moeten toch immers weten waarom ze ergens voor of tegen stemmen.

Kortom, het misschien wel belangrijkste agendapunt van het jaar voor mensen die huishoudelijke hulp echt nodig hebben werd na een kwartier met een bijna unanieme raad beëindigd met als antwoord: we blijven WMO HH1 als een algemene voorziening zien en niet als maatwerk. Dat houdt voor de hulpbehoevenden o.a. in dat ze een eigen bijdrage op jaarbasis van zo’n € 1.500 kwijt kunnen zijn bij twee uur huishoudelijke hulp in de week.

Na een half uur nam ik afscheid van de SP-er die naast me zat en ging gedesillusioneerd naar huis. Wat een wanvoorstelling!

 

Wel weet ik nu dat er een geheel ander geluid in de gemeente Beuningen moet komen, een geluid van mensen die weten waar het over gaat. Maar ook tegen zaken als het afkappen  van een betoog als iemand weerwoord durft te geven. De SP is hard nodig om weer het geluid van de burger de raad in te brengen.

 

Jos Swartjes

Reactie toevoegen

U bent hier