h

Een Kruising in actieland Het centrum

7 juni 2017

Een Kruising in actieland Het centrum

Foto: Jos Swartjes

 

Soms zit het mee en soms zit het tegen. SP Beuningen was bezig met een onderzoek over het winkelcentrum Beuningen. We hadden met inwoners en uiteraard winkeliers gesproken over dit centrum omdat er geluiden onze richting op kwamen dat het achteruit loopt.

Zoals onze methodiek is gaan we eerst op onderzoek uit naar wat er leeft. Is er draagvlak en wat zijn mogelijke ideeën ter verbetering? Afspraken gemaakt in onze afdelings-kerngroep om de zaterdag erop in het centrum te gaan staan en wat schetst onze verbazing: twee dagen voor die zaterdag staat in de Gelderlander dat B&W van Beuningen ons actie-idee kruist en 3,5 ton euro beschikbaar stelt voor verbetering van het centrum en omliggende straten. Dat laatste triggerde me. Dus wij togen met 3 SP-ers naar de commissievergadering Ruimte van de gemeenteraad.

Begrijp me goed, het winkelcentrum zien wij als een belangrijke trekker voor mensen van buitenaf, dus een gezellig uitnodigend centrum. Ik had het centrum dus eerlijk gezegd eerder verwacht bij de commissie Samenleving, maar dat ter zijde.

B&W willen de 3,5 ton steken in hier en daar een boompje of iets anders groens. Een lelijke muur zat de commissieleden dwars en men wilde wat meer terrassen en een fietsenstalling. Dus het kwam volgens mij neer op achterstallig onderhoud zoals de klinkers opnieuw leggen. Dus bijna geen verbeteringen om volk te trekken. Het werd een hamerstuk ook dat nog (dat houdt in dat de leden van een commissie van de gemeenteraad beslissen dat het punt afgehandeld is en niet meer besproken hoeft te worden in de gemeenteraad zelf).

Wat waren onze ideeën en de ideeën die we hadden vernomen van de inwoners van Beuningen? Die lelijke muur, nou daar hadden wij wel een goed idee voor: beschilder het met een tekening zoals in Heerlen. Verder, de gemeente telt veel sportclubs en een zeer groot vierkant plein dat men Julianaplein noemt. Maak gebruik van dit vierkant op de zaterdag door bijvoorbeeld Beach Volleybal te laten organiseren. Gemeenteraadslid Martinus (CDA) ziet dat niet zitten omdat er dan zand in de putjes zou kunnen komen. Dat lijkt me gemakkelijk op te lossen door iets slims te bedenken om de putjes af te dekken. Er is ook een mooie taak weggelegd voor het sociaal cultureel werk, dan komen ze ook eens buiten het Molenhuis. Die taak zou bijvoorbeeld kunnen zijn om af en toe een open podium te organiseren voor jong talent. Bijvoorbeeld voor bandjes. Terrassen maar dan voorzien van WIFI en fietsenstalling zijn nodig dus dat mag wat mij betreft gewoon doorgaan. En wat te denken van zogenoemde Bedriegertjes ter hoogte van Expert. En zo zijn er zoveel dingen te bedenken. De leegstand van winkels wegwerken, door bijvoorbeeld een weggeef winkel annex ruilwinkel, een supermarkt voor minima, enz. .

B&W, verwaarloos het Beunings MKB niet door te dromen over megaprojecten zoals Van Cranenbroek, maar pamper de MKB-ers zodat ze geld kunnen verdienen en op lange termijn van het centrum een bruisend centrum maken i.p.v. doekje voor het bloeden door klinkers opnieuw te leggen of enkele bomen te planten.

 

Jos Swartjes

Voorzitter SP Beuningen

PS

Tijdens een brainstorm-gesprek binnen de beuningse SP-afdeling kwamen o.a. de volgende punten naar voren als aanvulling op de bovenstaande opsomming van onze voorzitter over mogelijkheden om het centrum van Beuningen te verlevendigen.

Demonstratie's van verschillende koren, jeugd-activiteiten, sport-verenigingen.

Open Workshop door en voor kunstenaars: Beeldhouwen, Schilderen, Pottenbakken.

Activiteiten door en voor allochtonen: Muziek, instrumentaal, zang, dans, cultuur, bakken koken.

Demonstratie's EHBO, Rode Kruis, AED reanimatie.

Activiteiten voor ouderen, in alle dorpen.

Wat doet Perspectief? Wat hebben zij te bieden?

Grote boekenmarkt in samenwerking met de Bruna, nieuw en 2de hands.

Reactie toevoegen

U bent hier