h

SP in de GEMEENTERAAD ? JA !!!

30 november 2017

SP in de GEMEENTERAAD ? JA !!!

Foto: frans Gielen

Het programma van de SP voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart is klaar. Wie zin heeft om er eens naar te kijken kan het vinden op de website van SP Beuningen: beuningen.sp.nl

Dat we van (sociale) woningbouw ons belangrijkste speerpunt hebben gemaakt kan niemand van jullie verbazen. Al sinds het ontstaan van het socialisme hebben socialisten zich ingezet voor betaalbare, goede woningen.

 

Een tweede speerpunt is misschien een beetje een verrassing; daarom daarover in dit inlegvel uitleg.

Meer dan 200 jaar geleden begon in Engeland iets dat later de industriële revolutie werd genoemd. Een ontwikkeling die veel goeds gebracht heeft, maar ook vreselijk veel ellende. Bijvoorbeeld kinderarbeid, idioot lange werktijden, allerlei beroepsziekten zoals stoflongen bij mijnwerkers en nog zo het een en ander.

In de loop van de tijd werd ook steeds duidelijker dat er allerlei stoffen in het milieu terecht kwamen waar mensen ziek van werden of zelfs dood van gingen. Milieu-activisten voerden actie tegen het dumpen van allerlei chemisch afval, tegen stoffen die allergische reacties veroorzaken, tegen kanker-veroorzakende asbest, etc.

Een stof die bij de activisten niet in beeld kwam was kooldioxide. Het veroorzaakt geen kwalen, het stinkt niet; niks aan de hand met dat spul. Totdat een paar wetenschappers begonnen te twijfelen. Misschien is kooldioxide niet gevaarlijk voor individuele mensen, maar wel voor de mensheid als geheel. Kooldioxide blijkt in de dampkring te werken als een soort deken in één richting. Overdag, als de zon schijnt, kan de warmte van de zon wel de aarde bereiken; maar 's nacht kan die toegevoegde warmte niet vanaf de aarde weg. En zo wordt de aarde elke dag gemiddeld een heel klein beetje warmer.

Hoe gevaarlijk zo'n opwarming kan zijn kunnen we zien bij de planeet die het dichtst bij de aarde staat: Venus. Venus heeft een dampkring met heel veel kooldioxide. De ingestraalde zonnewarmte kan daar helemaal niet meer weg. De gemiddelde temperatuur op Venus ligt ver boven de 400 graden Celsius.

En op de planeet aarde is volstrekt duidelijk waar de kooldioxide hier vandaan komt: van het gebruik van fossiele brandstoffen door mensen. We verbranden steenkool, aardgas, hout, aardolie, benzine, diesel, etc., allemaal stoffen met koolstof er in. En verbranding van koolstof levert kooldioxide op.

De wetenschappers die dit ontdekt hebben zijn lang roependen in de woestijn geweest. Politici wilden het verhaal niet horen. Je gaat jouw kiezers toch niet hun verwarming afnemen of hun auto ? Maar vorig jaar viel het kwartje toch. En zo begon Nederland aan het grootste project uit de nederlandse geschiedenis. De overgang van fossiele brandstoffen naar zonne-energie, wind-energie, aardwarmte, verbranden van waterstof, etc wordt vaak ENERGIE-TRANSITIE genoemd. Het woord transitie betekent zoiets als overgang/overstap. Om een idee te geven van de omvang van het project: als Nederland de komende 30 jaar PER JAAR net zoveel geld uitgeeft aan energie-transitie als aan de totale deltawerken, dan worden de doelstellingen om in 2050 “energieneutraal” te zijn NIET gehaald.

 

En vergis je niet: dit is niet iets dat ver weg in Den Haag speelt. Jouw gas wordt afgesloten, jij wordt met energielabels onder druk gezet om apparaten te vervangen of jouw huis te verbouwen, als je huurt kan jouw huis verkocht worden om de woningbouwcorporatie aan geld te helpen voor verbouwingen.

En geldt daarbij dat de sterkste schouders de zwaarste lasten gaan dragen ??? Toevallig geloof ik niet in sprookjes.

Beuningen heeft na de verkiezingen van maart terriërs nodig die aan de broekspijpen van de bestuurders gaan hangen en die niet loslaten. Als dit grootste-project-ooit wordt overgelaten aan de markt en aan rechtse politici wordt dit project een feest voor de gegoede klasse en een ramp voor de rest.

 

Frans Gielen

Lid van het bestuur van SP Beuningen

Reactie toevoegen

U bent hier