h

Wie zaait moet ook oogsten

1 november 2017

Wie zaait moet ook oogsten

Foto: Maurits Gemmink

Afgelopen maand is de SP in Beuningen zeer actief geweest met acties. Zo hebben we bij buslijn 5 met reizigers actie gevoerd voor het behoud van lijn vijf in de avond.

Breng had het plan opgepakt om lijn vijf niet meer te laten rijden na 21:00 uur. Dus heeft de SP flyers gemaakt en is met deze flyers gaan staan op het centraal station Nijmegen en Plein 44 beide malen rond 21:00 uur. Ook hebben we in het centrum van Beuningen gestaan. We hadden tegelijkertijd op onze website een petitie geplaatst waarop mensen konden reageren. Dit leverde in totaal 270 handtekeningen op, maar bovenal de schrik bij Breng. Breng heeft te kennen gegeven dat vanwege de actie van de SP ze lijn vijf gewoon laten rijden in de avond.

 

We zijn al vanaf februari 2017 bezig met een zaak in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) Huishoudelijke Hulp 1. Een inwoner uit Ewijk meldde zich bij ons met de vraag, “kunnen jullie mij helpen”. Mevrouw had van de gemeente een halvering van de uren gekregen m.b.t. huishoudelijke werk, dus van vier uur per week kreeg ze twee uur. We hebben toen de autoriteit op dit gebied, Kevin Wevers Jurist, gevraagd ons te helpen. De Gemeente had ook al de voorziening huishoudelijke hulp uit WMO gehaald en overgebracht naar Algemene voorzieningen, wat voor de cliënte inhield dat ze een forse eigen bijdrage moest gaan betalen; zo’n € 1500 per jaar. Ook dit wordt meegenomen in de rechtszaak tegen Beuningen. De rechtszaak vindt begin november plaats en gezien het aantal overwinningen van de op dit gebied gespecialiseerde jurist kan er bijna niks mis gaan.

 

Nog een punt.  Twee weken terug meldde RTV Totaal dat de pinautomaat in Weurt wegging. De Rabobank is bang voor een ramkraak, terecht, maar of dit de werkelijke reden is betwijfel ik. Wat is namelijk het geval? Door het gehele land verdwijnen er pinautomaten, maar ook vestigingen van banken. De banken willen van contant geld af en het liefst alles via de pinpas laten afhandelen. De Rabobank is een coöperatieve bank wat wil zeggen dat de leden mede eigenaar zijn; zo ook de mensen in Weurt. Ik reageerde op twitter en twee uur na mij ook Houben van Groen Links. Wij maakten een petitie die zich snel vermenigvuldigde en de directeur van de Rabobank ging zoeken naar een oplossing; de pinautomaat in de COOP plaatsen. Maar ik vind dat het toch een 24-uursfunctie moet blijven, zeker omdat ook de bank daar weg is. En dat zeggen de reacties op de petitie ook.

 

Kortom, actievoeren werkt.

Durf te strijden, Durf te winnen.

 

Jos Swartjes

Voorzitter afdeling Beuningen van de SP.

Reactie toevoegen

U bent hier