h

Spreektekst jaarstukken 2018

26 juni 2019

Spreektekst jaarstukken 2018

Foto: Peter de Vos

Bedankt voorzitter, ik ben blij dat ik hier mijn spreektekst in allen vrijheid mag uitspreken, dit in tegenstelling tot mijn goede kameraad en fractievoorzitter SP Eindhoven Murat Memis die nu verblijft in gevangenschap vóór Turkije.

 

Vaak zijn discussies over wat er een jaar geleden allemaal is gebeurd niet de meest opmerkelijke politieke discussies. Maar in Gelderland krijgen de gemeentes Apeldoorn en Beuningen het steeds weer voor elkaar om de pers te halen met hun jaarstukken.

Het begon dit jaar met de provincie. Begin mei kwamen de heren Bouwmeester en Schuurman van de provincie Gelderland naar Beuningen om te vertellen wat er in het provinciehuis in Arnhem gedacht wordt over het financiële beleid van de gemeente Beuningen. De heren Bouwmeester en Schuurman drukten zich uiterst beleefd uit, maar onder die vriendelijke presentatie lag snoeiharde kritiek. Ik citeer hier uit de presentatie die de heren in Beuningen gegeven hebben.

* Alleen in de jaren 2021 en 2022 reëel en structureel sluitend;

* Weinig financiële ruimte voor nieuw beleid;

* Spaarprogramma tenminste onverkort doorzetten totdat het weerstandsvermogen voldoende is;

* Op zijn vroegst in 2023 met huidige tempo

Conclusie: Beuningen blijft onder repressief toezicht.

 

Vervolgens ging de accountant Baker Tilly nog eens over de provincie heen:

* Op het grondbedrijf was 431.000 euro ten onrechte afgeboekt

* Op dorpshuis de Paulus was 268.000 euro ten onrechte afgeboekt.

* En dan nog wat kleinere posten.

 

We moeten ervan uitgaan dat op het moment dat de provincie haar kritiek uitte nog niet bekend was dat de accountant nog eens ruim 6 ton af zou boeken van de opgave van de gemeente.

 

Je zou er als inwoner van Beuningen bijna blij om worden dat dit College in ieder geval nog onder repressief toezicht van de provincie staat.

 

Reactie toevoegen

U bent hier