h

Schrijven in het zwart

2 oktober 2019

Schrijven in het zwart

Foto: Janny Jongkind

Alle meerwaarde, ongeacht de bijzondere vorm die zij later aanneemt — winst, interest, rente, enzovoort — is in wezen belichaming van onbetaalde arbeidstijd. (Marx)

 

Het college van B&W klopt zich op de borst; we kunnen weer schrijven met zwarte cijfers roept het college. De Gelderlander, RN7 en de Maas en Waler laten als boodschappers van dit college luchtballonnetjes op om te laten zien dat het werkelijk goed gaat.

Zo was de laatste tijd te lezen dat er plannen zijn (laat ik voorzichtig zijn) om de school de Dromedaris te verbouwen of zelfs nieuwbouw te plegen.

Maar weet u dat deze Dromedaris er pas 27 jaar staat en dat de afschrijftermijn 40 jaar is, dus er nog voor € 750.000 geboekt staat in de cijfers. Zo ook de school Klavertje Vier die nog voor ruim drie ton geboekt is. Dus stel dat de gemeenteraad kiest voor deze plannen, dat er dan kapitaalsvernietiging optreedt van ruim 1 miljoen euro. Oke, ik begrijp dat deze scholen niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd, maar ik mag me wel afvragen of hierbij goedkoop geen duurkoop geweest is.

Nog zo’n onduidelijkheid: dankzij ons rechtssysteem mag men aankloppen bij de Raad van State om recht te halen. Dit hebben volgens de SP de omwonenden van de Beuningse Plas terecht gedaan en hierdoor gaat de schop niet voor 1 januari 2020 de grond in; en die datum staat als startdatum in het contract tussen de gemeente en Boskalis. Nu kan de wethouder wel zeggen dat er geen boeteclausule komt, maar in de stukken die hierover tot dusverre geschreven zijn staat toch zeer duidelijk dat Boskalis nog niet heeft gereageerd. Dus waar haalt de wethouder deze mededeling vandaan ?

 

En dan het Asdonckterrein. Hier gaan 75 koop- en huurwoningen komen, in uiteraard de duurdere prijsklasse, want de wethouder zegt dat er geen vraag is naar sociale woningbouw. Dat zegt hij terwijl we in een wooncrisis leven; mensen op of onder de armoedegrens, starters, ouderen komen niet aan betaalbare huizen. Dankzij minister Blok zijn er veel sociale woningen verkocht aan particulieren of zelfs beleggers uit het buitenland. Ook heeft de staat er terecht voor gekozen een percentage woningen te vergeven aan de statushouders, die niet de oorzaak zijn dat er te weinig sociale woningen zijn. Nee het zijn vooral de gemeenten zoals Beuningen die met smoesjes komen, dat er is geen vraag naar zulke woningen is.

 

Dus de SP verwacht weinig goeds van de komende begroting 2020. En dan hebben we het nog niet eens over zaken die in de vorige begroting niet in orde waren: zoals een overvloed aan schattingen (zogenoemde ProMemorie-posten) en een berekening van het zogenoemde “Weerstandsvermogen” die niet deugde.  Met zwart schrijven ??? Eerst zien en dan pas geloven.

 

Jos Swartjes

Voorzitter SP Beuningen

Reactie toevoegen

U bent hier