h

Reactie SP op advies verkenner nieuwe coalitie

26 maart 2022

Reactie SP op advies verkenner nieuwe coalitie

VERRASSENDE ONTWIKKELING BEUNINGEN: CDA MOGELIJK IN NIEUWE COALITIE.

 Zo kopte RN7 na het uitkomen van het advies van de verkenner, Marcel Thijssen burgemeester van Tynaarlo.

Nu voor de SP is deze verrassing niet zo groot, gezien de ervaringen met zeker BN&M. Was het niet de destijds fractievoorzitter Eric van Ewijk, die op zeer vriendelijke en hoffelijke wijze, de echtscheiding coalitie BN&M, VVD en CDA via een mailtje richting de destijds zittende wethouders Plaizier en Van Teffelen inluidde. Waarna GroenLinks, D66 en de PvdA de vooraf getoetste zetels innamen en aan het handje van BN&M de weg richting plaatsing windmolens doorzetten. Want ja ook nu zijn het de windmolens, die de agenda bepalen.

Het advies van Dhr. Thijssen is voor de SP niet verrassend, we hadden het zelfs verwacht. Wel kan de SP het niet laten dit advies een behoorlijke arrogant advies van een afbrokkelende macht te vinden, zeker na het verlies van de windmolen coalitie, is het namelijk niet zo dat BN&M en GroenLinks beiden een zetel hebben verloren en zijn de Sociaal Democraten niet bijna uit het Gemeentehuis verdwenen. Gelukkig voor deze coalitie kon D66, met dank aan de lokale Winssense stemmentrekker,  dit verlies camoufleren door een zetel te winnen.

Na de val van de vorige coalitie is het, in het Gemeentehuis van Beuningen, de stem van BN&M geweest, die zei wat iedereen moest stemmen, wat de oppositie ook voor goede argumenten aanvoerde. Deze stem zal nu naar alle waarschijnlijkheid overgenomen worden door de nieuwe fractievoorzitter, Pascal Cobussen, maar als hij wethouder wordt,  weer door BN&M, die weer zal aangeven wat er gestemd moet worden, op tegenspraak staat weer de straf van het  opbreken van de coalitie.    

Het advies is ook zeer vernietigend voor de winnaar van de verkiezingen, de VVD, ook niet verrassend gezien het verleden met de lokale koning. Ook de SP heeft gewonnen, maar dit leverde geen extra zetel op.

De SP ziet de komende termijn met veel strijdlust tegemoet, want dit advies zegt ook iets over hoe de mogelijk nieuwe regerende politiek tegen inspraak opkijkt.
Is het namelijk geen duidelijk signaal vanuit het electoraat, verlies huidige coalitie en winst VVD en SP in kleinere mate (geen zetelwinst maar wel meer stemmen) dat dit electoraat koos voor geen windmolens. Of is deze conclusie te voorbarig? Verder was het Dhr. Versluijs, die tijdens de debatavonden min of meer liet blijken, inspraak wat betreft woningbouw niet het belangrijkste punt  te vinden.

Nou meneer Versluijs, wat uw toekomst op het pluche ook moge zijn, de SP ziet inspraak, zoals ze dat ook duidelijk liet zien in het verkiezingsprogramma, maar ook tijdens de debatten, daar wel voor  is. Wij zullen dus u of mogelijk andere bewindvoerders op het pad tegenkomen, als dit ter sprake gaat komen.

Jos Swartjes

fractievoorzitter SP Beuningen

 

Reactie toevoegen

U bent hier