h

Hoe denkt SP Beuningen over nieuwbouw de Plons

2 april 2022

Hoe denkt SP Beuningen over nieuwbouw de Plons

Foto: Henck Keijser

In december 2021 heeft de gemeenteraad het raadsvoorstel over het nieuwe zwembad aangenomen met daarbij de intentie om te bekijken welke extra’s mogelijk zijn zoals een glijbaan, whirlpool en sauna. Ook een buitenbad en ligweide zijn wensen die nu gehoord worden.

 

De onderzoeksfase naar deze mogelijkheden is inmiddels gestart. De SP staat positief tegenover deze extra’s en wensen maar vindt wel dat er een goede afweging gemaakt moet worden tussen de voordelen en de mogelijk negatieve effecten.  Allereerst vindt de SP dat alle plannen eerst voorgelegd moeten worden aan gebruikers van het zwembad en omwonenden.

 

Een buitenbad en ligweide bijvoorbeeld is een veilige zwemvoorziening in de zomermaanden, maar kan veel geluidsoverlast veroorzaken. Voor deze extra’s en wensen geldt ook dat ze relevant moeten zijn voor de gebruikers, wanneer er bijvoorbeeld veel ouderen gebruik maken van het zwembad is een whirlpool met sauna wellicht relevanter dan een glijbaan.

 

Een goed instructiebad is in ieder geval wel relevant omdat kinderen, wat de SP betreft via schoolzwemmen, goed zwemles moeten krijgen in ons waterrijke Beuningen.

Ook vindt de SP het belangrijk dat er een financiële afweging wordt gemaakt. Komend jaar daalt de koopkracht met gemiddeld 2.5% en is de inflatie 5.5%. Volgens de cijfers van het Nibud hebben mensen enkele tientjes per maand minder te besteden wat ertoe zal leiden dat er eerder een beroep op de gemeente gedaan zal worden voor hulp. Ook zal de gemeente zelf last hebben van de inflatie. Wanneer er een keuze gemaakt moet worden tussen meer geld naar extra’s voor het zwembad of naar zorg, WMO en andere sociale voorzieningen, zal de SP kiezen voor deze laatsten. Wat de SP betreft hoort hierbij ook het schoolzwemmen.

De SP staat dus positief tegenover de plannen voor extra’s, mits er sprake is van ruime inspraak van gebruikersgroepen en omwonenden en mits het plan financieel haalbaar is en de investeringen niet ten koste gaan van de uitgaven op zorg, WMO en andere sociale voorzieningen.

Reactie toevoegen

U bent hier