h

Zilveren tomaat voor Jos Swartjes

5 mei 2023

Zilveren tomaat voor Jos Swartjes

Als erkenning voor zijn toewijding en waardevolle bijdrage aan de SP Beuningen werd Jos Swartjes op een speciale gelegenheid onderscheiden met de zilveren tomaat. Dit gebeurde tijdens de Algemene Ledenvergadering waarin het nieuwe beginselprogramma Heel de Mens door de leden van afdeling Beuningen werd besproken. De onderscheiding werd opgespeld door een markante tijdgenoot van Jos, Henk van Gerven, oud tweede kamerlid en lid van het partijbestuur. . Het was een moment van grote symboliek, waarbij Jos' betrokkenheid en toewijding werden erkend.

Het oprichtingscongres van de Socialistische Partij (SP) op 22 oktober 1972 markeerde een belangrijk moment in de socialistische geschiedenis. Met deze gebeurtenis kwam een nieuwe politieke kracht tot leven. Binnen de SP waren er personen die meer waren dan slechts toeschouwers, ze speelden een actieve en belangrijke rol, zeker ook in het SP bolwerk van Nijmegen waar ook Jos actief was. In Beuningen werd de SP-afdeling opgericht op 12 mei 2012. Gedurende al die jaren tot op de dag van vandaag bevinden zich mensen in ons midden die meer doen dan alleen toekijken. Een van die personen is Jos Swartjes.

 

Foto: SP Beuningen

Jos is iemand met een hart dat links klopt en niemand twijfelt daaraan. Hij is als een luis in de pels, wat niet altijd begrepen wordt door anderen. Hij hecht veel waarde aan zijn principes, waardoor zowel zijn privéleven als zijn carrière niet altijd gelopen zijn zoals hij had verwacht. Maar toch heeft hij de strijd nooit opgegeven. 
Jos is een hedendaagse socialist met een diepe kennis van de socialistische geschiedenis. Hij heeft zich verdiept in de bron en draagt zijn kennis met trots uit. Het is als een kwartje dat je inwerpt en waarna hij volledig losbarst in een gepassioneerd betoog. Dit geldt ook voor zijn ideeën en overtuigingen. Wanneer je Jos aanspreekt, zul je merken dat hij een schat aan kennis bezit en bereid is deze te delen. maar hij kan ook op een overtuigende manier zijn tegenstanders van repliek dienen. 

De zilveren tomaat symboliseert niet alleen Jos' verdiensten, maar ook zijn vastberadenheid om zich in te zetten voor sociale rechtvaardigheid. Hij is een inspiratiebron voor velen en zijn krachtige stem binnen de SP is van onschatbare waarde. Jos gefeliciteerd met deze welverdiende onderscheiding! 

Foto: SP

Jos wordt weggesleept door de M.E. tijdens de krakersrellen in 1981 in Nijmegen in de Piersonstraat. 

 

Reactie toevoegen

U bent hier