h

SP in actie: Red de Camping

9 oktober 2023

SP in actie: Red de Camping

Foto: SP

Investeerders kopen al jaren vele campings en vakantieparken op. Deze campings en vakantieparken worden gesloopt en dure chalets worden teruggebouwd. SP-Kamerlid Sandra Beckerman: 'Recreanten verliezen hun geliefde campingplek. Zij moeten wijken voor de rijken. Dit moet stoppen en dat kan alleen als we dat samen doen.' De SP, samen met Recreanten in actie, Stichting Recreantenrecht en Verenging Parkbelangen Leekstermeer, heeft recreanten opgeroepen om hun verhaal te delen. Het verhalenboek wat zo tot stand is gekomen wordt op zaterdag 14 oktober gepresenteerd op camping het groen eiland in Appeltern en dient om de minister te overtuigen om haast te maken.

De SP voert samen met recreanten al geruime tijd actie. Dat actievoeren loont, bewijst onder andere Vereniging Parkbelangen Leekstermeer. Europarcs kocht hun camping ‘Meerzicht’ op. Na een jaar lang strijd te hebben geleverd, hebben deze recreanten een fantastisch resultaat behaald. Zij kochten hun camping weer terug. 

Ook camping Het Groene Eiland is eerder dit jaar overgenomen door het franse bedrijf Capfun dat in Nederland al 18 campings heeft overgenomen. Voor de recreanten ging dit niet zonder slag of stoot. 
'De verhalen die ons bereiken zijn iedere keer weer schrijnend.  Samen met recreanten hebben we daarom besloten om een verhalenboek te maken. Dit verhalenboek moet de minister en andere partijen overtuigen dat er onder andere heel snel bescherming van recreanten, natuur en landschappen moet komen,' zegt Beckerman. Wie meer wil weten over de initiatiefnota en het verhalenboek kan aanstaande zaterdag om 13 uur naar de presentatie komen op camping Het Groene Eiland, Lutenkampstraat 2, Appeltern. 
 

Reacties

Zet 'm op, SP! Hieronder een stukje (uit 2020) van de Belangenvereniging Camping de Berekuil in Utrecht, Voorveldsepolder.
www.berekuil.nl

Camping de Berekuil al zeven jaar een bouwput

6 april 2020Als een bepaalde bekende krant – met twee-letterige naam – een artikel plaatst over onze camping, dan kunnen we er gif op innemen dat er onzin verkondigd wordt.

“Camping De Berekuil voorlopig dicht voor toeristen...”, is waar en niet verrassend want dat geldt voor alle campings in Nederland. “...maar bouw van 80 chalets en restaurant gaat door”, vervolgt de krantenkop. En ook dat is waar... al zeven jaar lang!

Eind 2013 begon Oostveen - die inmiddels eigenaar van de camping is - met het aanleggen van funderingen voor huisjes op de camping. Er werd wat gedaan, het voornaamste is dat de camping tot een grote bouwput werd getransformeerd die er tot op heden nog is. Na een regenbui is het één grote modderbende op de camping omdat in plaats van bouwzand er overal zwarte grond is uitgereden.

Afgelopen winter is er wel weer gebouwd aan de funderingen en huisjes maar het gaat nog steeds ontzettend traag. En dat komt volgens Oostveen altijd door anderen.

In 2014 kon de bouw zogenaamd niet verder door een aantal chalets die in de weg stonden. De rechter gaf Oostveen daarin gelijk en ging er ook in mee dat er een spoedeisend belang zou zijn. Vervolgens heeft Oostveen geschikt met die mensen en is overeengekomen dat de chalets zouden worden verplaatst op de camping. Hij zou alle kosten en de uitvoering voor zijn zou rekening nemen. Tot op heden heeft hij dit verzuimd en staan de chalets nog altijd op dezelfde plek. Hoezo spoedeisend belang?

Eind 2017 was alles met de gemeente geregeld, de overdracht vond plaats in juni 2018. In diezelfde maand schrijft de krant, "Aanvankelijk beloofde projectontwikkelaar Oostveen dat de camping er deze zomer als nieuw zou bijliggen, maar dit blijkt niet het geval."

En nu zelfs in 2020 blijkt het nog steeds niet het geval!

“Juridisch gesteggel met een paar vaste bewoners die niet willen wijken van de camping, hebben volgens Oostveen gezorgd voor de vertraging.”

Daar oordeelde de voorzieningenrechter duidelijk heel anders over. Het kort geding in maart dit jaar tegen drie chaleteigenarten heeft Oostveen overtuigend verloren. Op alle punten is hij in het ongelijk gesteld. Het komt er in het kort op neer dat Oostveen getekende vaststellingsovereenkomsten niet is nagekomen, hij niet overlegt en communiceert met de betrokkenen, dat de chalets de voortgang van de bouwwerkzaamheden niet in de weg staan en dat er geen sprake is van tegenwerking door chaleteigenaren.

Inmiddels kennen wij de smoesjes van Oostveen maar al te goed. Al zijn projecten schijnen tergend lang te duren. Maar hij schijnt dan ook een lange adem te hebben... als je de krant geloven mag.

Utrechtse stadscamping De Berekuil na vele jaren verbouwen nog steeds niet af
Marc van Rossum du Chattel

29 maart 2022, 17:00

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3358105/utrechtse-stadscamping-de-berek...

UTRECHT - De Utrechtse camping in de Voorveldsepolder gaat volgende week gewoon open. Maar het kampeerterrein is niet af, het terrein is nog altijd een bouwplaats. Al tientallen jaren zorgt de camping voor hoofdpijn bij eigenaren, gemeente en kampeerders. Maar inmiddels beginnen ook omwonenden zich te storen aan de aanblik van het park, de jaren voortslepende bouwwerkzaamheden ontsieren het recreatiegebied.
Budgetcamping Utrecht was vroeger van de gemeente. Maar die verkocht hem aan de toenmalige pachter, Driessen. Op de camping, die destijds De Berekuil heette, stonden veel stacaravans waarin deels mensen permanent woonden. Ook werd er illegaal gebouwd. De gemeente heeft de situatie op de camping lang gedoogd. Noch het permanent wonen, noch het illegaal bouwen werd aangepakt. Toen de gemeente wel wilde handhaven maakten de bewoners bezwaar en stapten ze naar de rechter.

Enzovoorts!

Reactie toevoegen

U bent hier