h
Verkiezingsprogramma

Bestuur

Inleiding.

Voorafgaande gemeentebesturen zijn in Beuningen heel slordig omgesprongen met belastinggeld. Daardoor is Beuningen veel dieper in schulden komen te zitten dan andere gemeenten die in grootte vergelijkbaar zijn met Beuningen. Het gemeentebestuur dat in de periode 2014 – 2018 de gemeente geleid heeft is er wel in geslaagd om de schulden wat lager te maken, maar nog steeds is de schuld van Beuningen per inwoner bijna het dubbele van de schuld per inwoner in vergelijkbare gemeenten. De burgers van Beuningen zullen nog lang moeten 'bloeden' voor het slechte gemeentebeleid in het verleden.

Gelukkig KUNNEN sociaal beleid en zuinig beleid goed samengaan. En op welke terreinen de SP dat wil doen komt in dit verkiezingsprogramma naar voren.

De decentralisatie van zorgtaken naar de gemeenten (thuiszorg, jeugdzorg, re-integratie) heeft geleid tot een bezuiniging bij het Rijk, maar tot meer kosten bij gemeenten. Veel gemeenten, ook Beuningen, hebben daarop gereageerd met het onderbrengen van zorgtaken bij bedrijven en instellingen die op regionaal niveau werken en als algemene voorziening. De SP vindt dat de gemeente daarin te ver is gegaan en wil dat zorgbeleid meer onder democratische controle moet staan; dus onder controle van de gemeenteraad.

De beweging dat bevoegdheden weggaan bij gemeenten en naar regionale instellingen en bedrijven verschuiven zorgt er ook voor dat in alle kleinere gemeenten de discussies oplaaien: zelfstandig blijven of fuseren? De SP ziet, net als veel andere mensen, zowel voor- als nadelen voor zowel zelfstandig blijven als voor fuseren. Maar het allerbelangrijkste vindt de SP dat er onder de bevolking steun moet zijn voor de keuze die gemaakt wordt. Dat betekent dus dat er op dit punt geen beslissingen genomen mogen worden zonder peiling of referendum of hoe je zo'n volksraadpleging ook maar wilt noemen.

U bent hier