h

Vroeg of laat - de brandweer rukt uit

11 december 2011

Vroeg of laat - de brandweer rukt uit

UPDATE: resultaten van het gesprek tussen de brandweer en Zorggroep Maas en Waal

Er lijkt eindelijk schot te komen in de brandmelding-saga bij Zorggroep Maas en Waal. Maandag 12 december zal er een gesprek plaatsvinden tussen de brandweer en de Zorggroep. Dit wist brandweercommandant Lazeroms Jos Swartjes van de SP Beuningen te vertellen.

De SP Beuningen is al een tijd bezig met het voorval, na brieven van bezorgde familieleden van bewoners van de Alde Steeg aan de Tweede Kamerfractie van de SP. Na gesprekken met familie, bewoners en personeel trokken we aan de bel . Tijdens ons onderzoek kwam naar voren dat inderdaad de ergste verwachtingen waarheid waren geworden: het BHV-protocol wordt - in de Alde Steeg - niet langer uitgevoerd.

Tijdens het telefonische gesprek met Jos Swartjes vertelde Dhr Lazeroms dat hij de zelfde zorgen heeft als de SP Beuningen. Tijdens eerdere communicaties naar de Zorggroep Maas en Waal heeft hij ook ons artikel meegestuurd. Ook tijdens het gesprek met de afgevaardigde van de Zorggroep op de 12e zal de brandweer ook de vindingen van SP Beuningen op tafel leggen.

Dhr Lazeroms meldde dat er bij 2 van de 8 instellingen van de Zorggroep Maas en Waal - de Alde Steeg in Beuningen en Overmars in Winsen - loze meldingen zijn waarvoor de brandweer moet uitrukken. Aan de Alde Steeg heeft de brandweer in totaal €10.000 aan boetes opgelegd. Voor iedere uitrukking van de brandweer moeten de vrijwilligers paraat staan, en desnoods uit hun slaap gewekt worden. Dit speelt al langer - tien jaar geleden bleek de Zorggroep ook niet bereid tot actie, toen de brandweer het probleem in Overmars meldde.

De SP Beuningen heeft ook contact opgenomen met de Raad van Bestuur Zorggroep Maas en Waal, om te praten over de situatie. Vrijdag, de 9e december, zou een afspraak bevestigd worden - wat niet is gebeurd.

Lees meer over de brandalarm-crisis in het Land van Maas en Waal - Bewoners Zorgcentra slaan alarm

UPDATE!
Vanmorgen (12-12-2011) heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de Zorggroep Maas en Waal en Dhr Lazeroms Brandweercommandant. Tijdens dit gesprek was ook de BHV Coördinator aanwezig er heeft een gesprek in goede samenspraak plaatsgevonden en heeft de volgende punten van verandering opgelevert.

  • Er zal voor het personeel een interne BHV cursus gegeven worden
  • De Raad van Bestuur heeft besloten om nieuwe melders in Alde Steeg te plaatsen en een meldinstallatie naar de brandweer
  • Eind januari 2012 zal er weer een gesprek plaatsvinden tussen de Raad van Bestuur en de brandweer

 

Reactie toevoegen

U bent hier